Децентралізація на бібліотечній мапі України: Хмельниччина

Ми продовжуємо публікацію фактографічних матеріалів з регіонів України щодо стану публічних бібліотек в умовах децентралізації . На порядку денному – Хмельницька область.
Станом на 1.08.2017 року у Хмельницькій області 213 сільських рад з 12 районів  об’єднані у 26 ОТГ з різними економічними і соціальними ситуаціями: 12 сільських, 11 селищних, 3 міські, до яких увійшло 570 населених пунктів (43% території області). Вони різні за площею, кількістю населених пунктів, кількістю населення, за моделлю організації, мають різний рейтинг фінансової самостійності, різні власні доходи на одну особу, різну кількість бібліотек.
На етапі створення ОТГ бібліотеки було передано у громади і вони діяли як окремі публічні бібліотеки. Сьогодні здійснюються активні пошуки оптимальних моделей розвитку бібліотек, найбільш прийнятних конкретній ОТГ враховуючи її економічні можливості,  демографічну ситуацію населення, відстань між селами культурне середовище.
313 бібліотек, що становить 37.5 % від загальної кількості бібліотек Хмельницької області сьогодні знаходяться і працюють в ОТГ. Кількість бібліотек у ОТГ різна – від 26-ти   (Чемеровецька селищна  ОТГ) до 3-х (Розсошанська сільська, Понінківська селищна ОТГ).

Моделі організації публічних бібліотек також різні. У двох ОТГ утворено Централізовані бібліотечні системи (ЦБС) з філіями. Вони об’єднують у ЦБС 24 (Новоушицька) і 22 (Старосинявська) бібліотеки. У 6-ти ОТГ (Волочиська міська, Гуменецька сільська, Дунаєвецька міська, Меджибізька селищна, Полонська міська, Чемеровецька селищна утворено публічні бібліотеки (юридичні особи) з філіями.
Наприклад, спочатку в утворену Гуменецьку сільську об’єднану територіальну громаду увійшло 13 окремих бібліотек.. Пізніше, рішенням двадцятої (позачергової) сесії VІІ скликання Гуменецької сільської ради від 3 травня  2017 року на базі Гуменецької сільської бібліотеки – та бібліотек-філій створено комунальний заклад «Гуменецька публічна бібліотека» з правом юридичної особи. Затверджено структуру закладу, куди входить директор, відділ комплектування та обробки літератури, відділ обслуговування з 4-ма територіально  відокремленими структурними підрозділами (пунктами видачі) та 9 відокремлених структурних підрозділів (бібліотек-філій). Затверджено Статут комунального закладу з визначеннях методичних функцій та Положення про бібліотеки-філії. Окрім того поки існує Кам’янець-Подільська районна бібліотека бібліотекарі Гуменецької публічної бібліотеки проходять підвищення кваліфікації на її базі (за погодженням).
У Старосинявському районі створена одна громада, яка увібрала всі 45 населених  пунктів району. До об’єднання у районі діяла ЦБС. Рішенням сесії селищної ради ЦБС прийнято із спільної комунальної власності власності територіальних громад району у  власність Старосинявської селищної ради, затверджено Статут. Мережа, штат, організація бібліотечної справи не змінилась. Нову редакцію Статуту Старосинявської ЦБС затверджено рішенням 4-ї сесії Старосинявської селищної ради №42 від 02 лютого 2016 року. Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи «Старосинявська ЦБС» проведена в грудні 2016 року.
У Хмельницькому районі бібліотеки об’єднаних територіальних громад залишаються у складі Хмельницької центральної  районної бібліотеки, яка утримується з районного бюджету і виконує методичні функції, обробку літератури для бібліотек 4-х об’єднаних територіальних громад: (Чорноострівська (11 бібліотек), Гвардійська (8 бібліотек), Лісовогринівецька (8 бібліотек), Розсошанська ( 3 бібліотеки).
Методична служба Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки не залишає осторонь уваги питання організації діяльності публічних бібліотек в умовах децентралізації.
Так, було створено консультативну робочу групу, куди крім бібліотечних фахівців увійшли працівники Хмельницького офісу реформ. Спільно з зацікавленими організаціями проведено ряд заходів:  громадські обговорення «Адміністративна реформа і бібліотеки: нові виклики, нові умови, нові рішення», реалізовано проект «Поінформована громада – демократична країна», 7 бібліотек області спільно з відділенням УБА реалізовують проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». Багато уваги приділяється підвищенню фахового рівня бібліотечних працівників області з цієї теми. Проведено літню школу бібліотечного менеджера «Трансформація публічних бібліотек в умовах адміністративної реформи» на базі Новоушицької ЦБС. Учасники обговорили важливі питання організації бібліотек, поділилися історіями успіху щодо якісного обслуговування місцевих громад, перетворення їх у центри формування інформаційних мотивів для громади. На  щорічних обласних форумах бібліотек Хмельниччини проводяться «Ярмарки бібліотечних ініціатив», конкурси на кращу практику надання інноваційних послуг громаді, бібліоквести тощо.

Інформацію надано Синицею Надією Миколаївною, ученим секретарем Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, заслуженим працівником культури України, головою Хмельницького обласного відділення Всеукраїнської  громадської організації «Українська бібліотечна асоціація», членом Національної спілки краєзнавців України .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)