Районні бібліотеки мають працювати на упередження

Упорядкування районного рівня та чіткий розподіл повноважень між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування,  законодавче визначення нового адміністративно-територіального устрою України  – завдання найближчих перспектив Уряду та Парламенту.
На сьогоднішній день із загальної кількості районів в Україні (490), у 308 відбулося об’єднання громад. У 103 районах об’єдналися більше половини місцевих рад. Є 14 районів, в яких всі громади об’єдналися, 9 районів – у форматі один район-одна громада. 29 ОТГ створилися в межах 2 або 3 районів у 19 областях.
На вінницькому Форумі регіонального економічного розвитку в умовах децентралізації: можливості та виклики В’ячеслав Негоди, перший заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, заявив:  «Є конституційні шляхи вирішення питання районного рівня. Або парламент приймає рішення про зміну адміністративно-територіального устрою районного рівня на території всієї країни, або рішення про зміну адміністративно-територіального устрою районного рівня на території окремих областей. Серед шляхів вирішення цього питання є і такий, що Верховна Рада може прийняти рішення про ліквідацію окремих районів, у яких всі територіальні громади об’єдналися. Можливо законодавчо врегулювати та достроково припинити повноваження районних рад у районах, де всі громади об’єдналися в одну ОТГ. Або, як це зараз визначено поки проектом закону № 6636, – утворення нового району шляхом об’єднання в один район двох і більше суміжних районів».
Можливо, враховуючи вищезазначені короткотермінові перспективи, районним бібліотекам не буде зайвим:
– активніше комунікувати з місцевою владою, громадськими організаціями, громадою, користувачами;
– cтати не лише консультаційним пунктом «Запитай про децентралізацію у бібліотекаря», але  й залучати  місцевих мешканців  до ухвалення рішень – зокрема, з визначенням формату об’єднання, стратегічного плану розвитку ОТГ тощо;
– посилити соціальні функції;
– cвоєчасно запропонувати органам місцевого самоврядування можливі моделі  з організації мережі публічних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах;
– ознайомитись з алгоритмом передачі майна бібліотек до ОТГ.

Поінформований – значить озброєний!

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)