«Кожній людині важливо мати той простір, де ми можемо відновлюватися і мати час для себе» (Любко Дереш)

Затишні зали з книжковими полицями, м’якими кріслами, де можна відпочити від щоденних турбот, випити кави, поспілкуватися з друзями та знайти нових знайомих — саме у такому просторі виникає бажання реалізувати власні культурно-освітні, дозвільні, інтелектуальні потреби та ідеї.
Наприклад, датські вчені пропонують сприймати бібліотеку не як пасивну колекцію книжок, що розташована у просторі, а перетворити книгозбірню на активний простір для отримання досвіду та натхнення. У публічній бібліотеці бажано створити чотири «простори»:

  • надихаючий,
  • для навчання,
  • для зустрічей/зборів
  • та вистав/виставковий простір.

Це не обов’язково фізичний простір або віртуальний — один може переходити в інший.
Суспільство очікує від книгозбірень активних дій щодо трансформації свого середовища, створення можливостей для нових комунікацій та розширення культурних горизонтів.
Важливою, як завжди, залишається одна умова — робота бібліотек має бути релевантна запитам суспільства, відповідати його потребам. А відтак активна участь користувачів у формуванні бібліотечного простору перетворює книгозбірню на центр соціальної, культурної та навчальної активності.

Якщо ви прагнете змін і не знаєте з чого почати, ось кілька порад для небайдужих бібліотекарів бібліотек ОТГ.

По-перше, для бібліотеки з філіальною структурою варто провести конкурс. Вдалий приклад реалізації іміджевої компанії має Централізована бібліотечна система для дорослих міста Львова. Із Положенням про проведення конкурсу «Територія бібліотеки як простір для творчості» можна ознайомитись на сайті. Голосування за учасників і визначення переможців відбувалось на сторінках бібліотек у Facebook.

По-друге, можна запитати у відвідувачів та потенційних користувачів якою вони бачать бібліотеку своєї громади? Відео-презентація Мирослави Маслянки надихне вас на ідеї та позитивні зрушення:

Засновник компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск вважає, що «…багатьом не подобаються зміни, але ми повинні навчатися приймати їх. Особливо якщо альтернатива змінам — це катастрофа».

Зрештою, дайте поштовх для змін, перетворіть бібліотеку на одне із «місць впливу», де простір — це фокус-зони, в яких очне спілкування людей одним з одним є найважливішою умовою їх соціалізації. Вчимося разом досягати кращого!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)