Маршрути успіху Київської області: Зупинка 1 – м. БУЧА

Дозволимо нагадати, що в Україні Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) реалізовується проект «ПУЛЬС».
У рамках проекту «ПУЛЬС», який спрямовано на посилення спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку, розпочато проведення прес-турів представників регіональних та місцевих ЗМІ.
22 березня методисти Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого долучились до прес-туру до міста Буча (Київська область).
Тема подорожі: «Етапи процесу створення ОТГ».
Сподіваємось, що найближчим часом Бучанська міська громада (Київська область) приєднається до сузір’я найпотужніших об’єднаних територіальних громад  України (а можливо і Європи). Дане ствердження має під собою реальне підґрунтя. Адже, громада має потужну, проєвропейську команду реформаторів на чолі з Головою Бучанської міської ради – Федоруком Анатолієм Петровичем.
Здобутки, досягнення громади презентували – Удовиченко Володимир Петрович – координатор Офісу реформ, консультант з правових питань, депутат КОР, голова постійної депутатської комісії; радник Бучанського міського голови Петро Холодило, радник Сергій Шепетько, начальник відділу освіти Олег Цимбал.

Коротка довідка: площа – 2657,6 га; загальна кількість мешканців – 45 738 осіб; загальний приріст населення – 2560 осіб. Бюджет міста на 2018 рік – 370,5 млн.грн. Видаткова частина бюджету міста здійснюється із застосуванням програмно-цільового методу, де для 77 бюджетних програм складено бюджетні паспорти.

«Повноваження – ресурси – відповідальність» –  для керівників громади це не просто гасло. Свою спроможність, потужність, перспективу команда підтверджує фактами. Так:
обсяг прямих іноземних інвестицій на 1 жовтня 2017 року склав 9 165,9 тис. дол. США. Основні країни-інвестори – Польща, Кіпр та ін.;
у межах реалізації проекту USAID спільно з Асоціацією міст України розпочато процес розробки Стратегії розвитку громади, принаймі на 7 – 10 років;
заборгованість із виплати заробітної плати – відсутня. Середньомісячна номінальна заробітна плата – 7094,0грн.;
загальна площа зелених насаджень та об’єктів благоустрою складає 187 га. У громаді при озелененні використовуються термочаші – щоб місто виглядало квітучим, яскравим та привабливим;
закладів охорони здоров’я – 10 (ФАПи, амбулаторії, поліклініка, лікарня, пологовий будинок, станція екстреної меддопомоги). Закуплено медичну апаратуру на загальну суму 1.054.840 грн. Відповідно до програми «Доступні ліки» було виписано ліків за пільговими рецептами на загальну суму 574 тис. грн.;
впроваджено «Бюджет участі». З 22.03. по 30. 04. 2018 р. громада голосуватиме за 31 проект. За категоріями найбільше освітніх – 35 % та культурного спрямування – 19 %. Проекти пропонують створення спортивної фан-зони, центру національно-патріотичного виховання, громадської сцени «Фієста», сучасного скей-парку, літнього театру та ін. На реалізацію передбачено – 1500 000 грн;діє Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). У Центрі можна отримати 145 адміністративних послуг. У ЦНАП працює 12 адміністраторів та представники комунальних служб, такі, як «Ірпіньводоканал», «Київоблгаз», «Київобленерго». За 2017 рік Центром опрацьовано 13429 звернень щодо надання адмінпослуг, консультацій та вирішення нагальних питань громадян.

Для адміністраторів Центру впроваджено  спеціальний дрескод.
Центр працює без обідньої перерви. Не менше 1 дня на тиждень прийом подовжено до 20.00. Існує можливість  попереднього запису на прийом до адміністратора телефоном або через Інтернет.
Організовано зручні місця для очікування, облаштовано дитячий куточок. Час очікування – 5-15 хвл.;

   

Створено Агенцію регіонального розвитку  Бучанської громади – ковокінг-простір для взаємодії міської влади, бізнесу та громадськості.   Мета Агенції: розробка та реалізація Стратегії розвитку громади; покращення інвестиційної привабливості; залучення інвестицій; налагодження відносин з міжнародними партнерами.

Головні напрямки роботи агенції стосуються формування комплексного бачення розвитку громади, впровадження інноваційних технологій, створення нових робочих місць та розвиток інфраструктури;
у громаді 9 закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО), у яких навчається 5357 учнів, дошкільних навчальних закладів -13, в  яких виховується 2018 дітей.

Проведено ліцензування всіх приватних закладів освіти. Керівників освітніх закладів обрано на конкурсній основі.
Всі освітні заклади  на альтернативному опаленні.
У межах становлення Нової Української школи відбулася реорганізація закладів загальної середньої освіти. Із 6 шкіл 5 закладів є закладами нового типу (4 спеціалізовані школи і 1 гімназія).

На базі міського методичного кабінету створено 4 Центри: роботи з обдарованими дітьми, психологічної служби, патріотичного виховання та спортивної роботи, інклюзивно-ресурсний Центр.

Пріоритетним напрямом роботи міської влади залишається розвиток інклюзивної освіти. Здійснюється  робота щодо організації інклюзивного навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами, реінтеграції дітей у сім’ї на інклюзивне навчання за місцем проживання та введення ставок асистента вчителя у закладах загальної середньої освіти і асистента вихователя у закладах дошкільної освіти.

На базі інклюзивного закладу школи № 3 створено інклюзивно-ресурсний центр. У  Центрі облаштовано кабінет лікувальної фізкультури, сенсорна кімната, клас інклюзивного навчання.

 

При Бучанській СЗОШ №5 четвертий рік поспіль діє Центр освіти дорослих. Девіз закладу: «Навчатися ніколи не пізно!». Реалізація даного проекту стала можливою завдяки Угоді про співробітництво, підписаною представництвом Німецького об’єднання народних університетів (dvvinternational), Бучанською міською радою і відділом освіти. Центр обладнано мультимедійними класами для вивчення іноземних мов, укомплектований комп’ютерними класами з використанням сучасних інформаційних технологій.
Мешканці регіону мають змогу вивчати англійську, польську та німецьку мови, отримати психологічні, культурологічні та інші знання, опановувати комп’ютерну грамотність тощо. Вартість навчання: 1 година – 10 грн.
Тут можуть знайти себе батьки, люди з інвалідністю, учасники АТО, внутрішньо переміщені особи , безробітні та інші представники громади. При цьому не важливо, чи людині 18 років, чи 80.

Про культуру буде далі…

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Маршрути успіху Київської області: Зупинка 2 – м. Ірпінь – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)