Бібліотека і туризм: грані взаємодії

Якому виду туризму ви надаєте перевагу: екскурсійному, культурному, історичному, етнографічному, паломницькому, сільському, водному, агротуризму, екотуризму?

Чи знаєте ви, що сьогодні все більшою популярністю, насамперед у жителів мегаполісів, користується такий різновид відпочинку, як зелений туризм (інші його назви ‒ сільський, аграрний, екологічний) ‒ відпочинок у сільській місцевості? Якщо серед пріоритетів розвитку вашої громади створення привабливих умов для розвитку туризму − наступний матеріал буде цікавим та корисним для вас.

Щоб звернути увагу туриста, природничих та історико-культурних принад недостатньо. Не обійтись без масштабного івенту, потужної інформаційної підтримки та популяризації потенційно привабливої для організації туристичних візитів території. Як знайти неординарні рішення та втілити цікаві проекти?

Наша мета – допомогти бібліотекарям в об’єднаних територіальних громадах зорієнтуватися у перспективних напрямах проектної діяльності. Адже досвід колег, їх історії успіху є тією рушійною силою, яка здатна вплинути на вмотивованість бібліотекарів та змінити міфи щодо сприйняття громадою бібліотеки. Отже, вивчайте, накопичуйте досвід, діліться знаннями та інформацією.

Довідка: В Україні агротуризм почав розвиватися в 1996 р. Аграрний туризм – це низка послуг, які сільськогосподарські виробники і сільська громадськість надає туристам з метою задоволення їхніх потреб в рамках проведення вільного часу через організацію побуту туристів у власному господарстві селян. Його відмінна особливість, що відрізняє від інших видів туризму, полягає у можливості туриста взяти участь у технічних процесах виробництва сільськогосподарської продукції (наприклад, виготовлення домашнього сиру чи ковбаси тощо). Організація туризму, на мало змінених людиною ландшафтах без заподіяння шкоди навколишньому середовищу ефективно впливає на соціально-економічне життя сільської місцевості. Позитивний вплив полягає у тому, що селяни розвивають власні традиції, обряди, а також зберігають культурні цінності свого регіону; розширенні сфери зайнятості сільського населення, особливо жінок, появи у селян додаткового заробітку; розширенні можливостей зайнятості сільського господаря не тільки у виробничій сфері але й у сфері обслуговування.

«Проект розвитку агротуризму в селі Олексіївка та роль бібліотекаря у його реалізації»

Бібліотеки мають унікальний досвід інформаційного супроводу туристичної діяльності. Проникнення індустрії туризму в бібліотечну діяльність відбувається за такими напрямами:

  • створення та розробка краєзнавчих екскурсійних екологічних стежок, туристичних маршрутів і проведення екскурсій, пов’язаних з певними подіями;
  • формування різноманітних електронних баз даних про цікаві та унікальні туристичні об’єкти, туристичну інфраструктуру;
  • збір матеріалів про визначних особистостей регіону, запис спогадів місцевих жителів тощо.

Отже, варто переглянути наступні інформаційні матеріали наших колег:

  1. У презентації «Бібліотека – складова туристичного і культурного простору території громади» мова йде про туристичний потенціал Кодимщини (Одеська обл.) та успішну роль у його розвитку бібліотекарів району, адже девіз їх діяльності «Маленька територія – велике враження».
  2. Як сприяти формуванню вмотивованості бібліотекаря на роботу з розвитку туризму йдеться у методичній розробці тренінгу «Бібліотека як складова туристичного простору», яку підготовлено науково-методичним відділом Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки.
  3. Методико-бібліографічний матеріал «Туризм природного кольору», підготовлений Харківською обласною бібліотекою для юнацтва, допоможе бібліотекарям краще зрозуміти, що таке «Сільський туризм», ознайомитися із зарубіжним досвідом та розвитком зеленого туризму в Україні.

Якщо Ви готові поділитись напрацюваннями своєї бібліотеки, пишіть нам у коментарі. Не будьте байдужими, адже ваш досвід є унікальним!

Дякуємо Березовській Т.О, директору Кодимської централізованої бібліотечної системи, за надані матеріали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)