Ми всі різні, але заслуговуємо на однаково дружній простір

Вчора, по дорозі на роботу, у підземному пішохідному переході на Майдані Незалежності спостерігала за жіночкою з двома дев’ятимісячними доньками у габаритній колясці. Вона перепитувала у працівників торговельного центру «GLOBUS», де можна скористатись підйомником для підняття дитячого візочка. У такому випадку самотужки підняти або спустити коляску дуже важко, адже це двадцять чотири сходини. Пошук  підйомника для людей у візках ні до чого не призвів. Встановлені  колись підйомники  вже давно демонтовано. Тож виникає запитання «наскільки комфортно у публічному просторі почувається  мало мобільна людина?»

Кожна людина хоча б раз у житті відчуває тимчасове обмеження в діях (фізична травма, незнання мови іншої країни, недосяжність вимикачів і полиць з іграшками, зависокі сходинки або завузькі двері тощо). Тож ніхто не застрахований від того, що колись потребуватиме зручного, безпечного й доброзичливого середовища, розширення спектру послуг і поліпшення їх якості. Як створити умови для повноцінної участі всіх людей у громадському, політичному, комерційному та культурному житті? Як організовувати безпечний та доступний для всіх громадський простір? Як долучитися до громадських ініціатив, щоб зробити свою бібліотеку зручною та комфортною? Усі ці запитання актуальні сьогодні як ніколи.

Ще у листопаді 2017 року ми розмістили у стрічці повідомлень блогу інформацію про конкурс проектів «Ініціативи із застосуванням принципів універсального дизайну та доступності». Приємно, що наші проактивні підписники та читачі не залишились осторонь цієї події. Поширюючи інформацію про неї у Facebook, ми були переконані, що  ініціатива знайде своїх активістів. Так і сталося. Саме центральній бібліотеці Полонської міської ради ОТГ випала честь увійти в десятку переможців із проектом «Доступна бібліотека» Відділу культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради Хмельницької області. Що ж у перспективі отримає громада? Облаштовану тифло-студіїю «Окуляр» для людей з порушеннями зору та розширення сервісних послуг у бібліотеці.

А розпочали організатори з головного – із комунікації. Наприкінці квітня до бібліотеки завітали із консультаційною допомогою представники Спільної Програми «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні».

Довідка: Мета Спільної Програми – сприяння застосуванню стандартів доступності та Універсального Дизайну як таких, що забезпечать залучення і участь людей з інвалідністю, допомога у подоланні існуючих бар’єрів, які заважають доступу до послуг і об’єктів, призначених для широкої громадськості, або обмежують його.

Під час зустрічі менеджер проектів Програми розвитку ООН (ПРООН) Олена Іванова презентувала матеріал «Універсальний дизайн в бібліотеках».

Довідка: Універсальний дизайн або «дизайн для всіх» – стратегія, спрямована на те, щоб проектування і компоненти будь-якого середовища, виробів, комунікацій, інформаційних технологій чи послуг були однаково доступні чи зрозумілі всім та відповідали вимогам спільного користування. Універсальний Дизайн враховує людське різноманіття.

Сьогодні перед бібліотеками постає багато викликів,  які, водночас, відкривають і нові можливості для вдосконалення їх діяльності. Принципи універсального дизайну  – перспективний вектор розвитку публічних просторів. Є над чим попрацювати і керівникам бібліотек в ОТГ, і методистам регіонального рівня.

Якщо вас зацікавила ця інформація, радимо більш детальніше переглянути матеріали, представлені на веб-сайті «Універсальний дизайн», створений у рамках діяльності Спільної Програми, що впроваджується ПРООН, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною організацією праці у партнерстві з Міністерством соціальної політики України та Національною асамблеєю інвалідів України.

Тут ви знайдете:

Мультфільм «Універсальний Дизайн: світ, зручний для кожного!». Протягом 2,5 хв. ви побачите сім ситуацій використання Універсального дизайну: вдома, у публічному просторі, на вулиці, в аеропорту, за комп’ютером, при вході до будинку, на стоянці.

Статтю «Доступність веб-простору: як та для чого».

Буклет «Універсальний Дизайн: практичні поради для кожного» містить поради та приклади застосування принципів Універсального Дизайну та критеріїв доступності у різних сферах життя.

Сподіваємось, що незабаром, завдяки спільним зусиллям, прикладами успішної ревіталізації бібліотечних просторів поповниться розділ сайту «Музеї, галереї, театри»

Дякуємо Олені Івановій, менеджеру проектів ПРООН, яка радо відгукнулася на пропозицію розповсюдити досвід створення умов доступності в бібліотеках.

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: «Простір інклюзивної громади – це простір спілкування та продуктивної взаємодії суспільства», − Володимир Висоцький, аналітик Cullman Workshop

  2. Pingback: Побач мене у промені змін – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)