Додай барви до реальності

Мистецтво не виникає саме по собі, як і решта культурного життя у громаді. Його треба стимулювати, дати поштовх для розвитку, і найголовніше – не заважати. Аби долучитися до прекрасного, потрібно, поміж інших важливих питань, знайти відповіді на наступні: як перетворити невеличке місто на центр вуличного мистецтва, яким чином мурал може сприяти згуртованості громади і навіщо все це людям?

Довідка: Стінопис або мурал (англ. mural  — «фреска»; ісп. muro  — «стіна», «мур»)  — різновид монументального і декоративного малярства, що виконувалося безпосередньо на стіні або на штукатурці, закріпленій на стіні, в якому фігуративні образи та декоративні орнаменти підпорядковуються архітектурним формам. У стінописі користуються різною малярською технікою: фреска, альсекко, енкавстика, темпера, клейові фарби, олія; за новіших часів — синтетичні ґумові фарби тощо. До стінопису зараховують також мозаїку.

Мурали (або по-іншому монументальний живопис) – найдавніший вид мистецтва. Практично всі культури на планеті, які створили розвинену архітектуру, залишили після себе монументальні зображення на будівлях. Починаючи з ранньої Античності і до пізнього Відродження такий живопис був одним з головних засобів декорування кам’яних, цегельних і бетонних споруд.

Отже, картини на стінах − один із напрямів вуличного мистецтва. Найпомітніша й обговорювана форма вуличного мистецтва – це мурали. За кількістю та різноманітністю муралів в Україні зараз лідирує Київ. Такі малюнки у столиці перестали бути чимось незрозумілим або незнайомим. А от для громади невеличкого міста або селища такий малюнок на стіні культурно-дізвіллєвого об’єкту стає подією номер один.

Взяти хоча б для прикладу Смизьку ОТГ, що на Рівненщині, яка стала першою об’єднаною громадою в Україні, де реалізували проект «БУР». Смига – це невеличке селище на північному заході України, що розташувалось в центрі поєднання трьох областей: Рівненської, Тернопільської та Волинської.

Довідка: «Будуємо Україну Разом» (БУР) – це волонтерський молодіжний проект, заснований БО «Львівська освітня фундація» у 2014 році. Щороку  БУР залучає волонтерів із усієї України, щоб разом допомогти неповним, малозабезпеченим, багатодітним сім’ям відновити їхні домівки, а також підтримати місцеві громадські простори та молодіжні платформи в різних містах України.

Девіз проекту – «Відновлюємо стіни помешкань – руйнуємо стіни між людьми!»

На впровадження ініціативи частину фінансування надало Міністерство молоді та спорту України, решта залучалась від соціально-відповідального бізнесу.

Отже, у Смизі упродовж двох тижнів травня волонтери працювали над організацією молодіжного простору у парку «Дубина» (збудували літню сцену); втілювали вуличне мистецтво (створювали мурали на стінах бібліотеки та на бетонних стендах у місцевому парку); допомагали трьом малозабезпеченим сім’ям із Смиги, Старої Миколаївки і Шепетина у ремонті домівок та створенні літньої сцени у с. Берег. За матеріалами інформаційного порталу «Крапка».

Дивовижний малюнок, що розгорнувся на всю стіну Смизької центральної бібліотеки, намалювала полтавська художниця Катерина Гаврилко, яка приїхала разом із волонтерами проекту «Будуємо Україну разом». Бібліотека поставила перед собою амбітну ціль – стати дитячим центром дозвілля та платформою для генерації креативних дитячих ідей.

А як згуртувати навколо себе охочих, якщо не власним прикладом? Художниця  разом із постійними читачами і креативними волонтерами власноруч розробила  ескізи малюнків із символічним значенням. А згодом, перенесли його на стару непривабливу стіну книгозбірні.

Рано чи пізно мистецтво повинно було вийти за межі галерей і опинитися у відкритому доступі. Кожен має право долучитися до трансформацій навколишнього простору. Бібліотека теж територія м’яких змін та платформа для генерації громадських ініціатив.

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: Запроси проект “Будуємо Україну Разом” (БУР) у своє місто – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)