Незабаром День Конституції України

Українці називають себе все частіше спільнотою.  Що таке спільнота? Це люди об’єднані навколо ідеї, що розділяють спільні цінності.  Що таке Конституція? Основний Закон, який декларує цінності держави.

Традиційно так склалося, що бібліотеки реагують на заходи і події загальнодержавного, регіонального, місцевого рівня.  Якщо подивимось наші плани роботи, то здебільшого вони відображають календар.  До відзначення дат і подій бібліотекарі підходять по різному: інколи обмежуються тематичною підбіркою літератури, інколи бібліотечні заходи  перетворюються у масштабні події.

У перший місяць літа відзначаємо День Конституції України. День Конституції – не просто свято нормативного акту, а день, коли було затверджено права і свободи громадян України. Конституція – це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян.

В цей день влаштовують святкові концерти та розважальні виступи. Передбачено проведення у закладах культури, закладах для дітей та молоді інформаційних, освітніх, культурно-мистецьких, патріотично-виховних заходів, спрямованих на роз’яснення значення норм Конституції України в утвердженні правової держави, а також формування правової культури, виховання громадянської свідомості та поваги до Основного закону України. Крім того, мають бути проведені заходи спрямовані на поширення знань про історію конституціоналізму.

Не залишаються осторонь і публічні бібліотеки. Лише прикро, що перелік бібліотечних заходів «трафаретний», сценарії типові і одноманітні.

Радимо креативно підійти до відзначення цього свята у своїх  громадах. І скористатися для цього напрацьованим досвідом колег, які відійшли від стандартів.

Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки  минулого року організувала патріотичний марафон “Конституція – основа розвитку національного законодавства”, першою зупинкою якого були «Державні символи України». А ще читачів книгозбірні очікували завдання з географії нашої країни, історії України, традицій.

Традиційно зустрічаємо такі форми роботи:

коментований перегляд виставки;

перегляд літератури  «Конституція – фундамент нашого суверенітету»;

тематична виставка «З основним законом по життю»;

тематичні полиці «Конституцію вивчаємо, пам’ятаємо, поважаємо»;

година права «Конституція – оберіг нашої державності»;

правові інформхвилинки «Конституція – прагнення народу дотримуватись норми співжиття»;

правові п’ятихвилинки «Вчимося бути громадянами»;

виставка дитячих малюнків: «Конституція і ми»;

віртуальний журнал «Як писалась Конституція»: історія творення головного правового документу держави, починаючи від Конституції гетьмана Пилипа Орлика 1970 року староукраїнською мовою, яка є першою європейською конституцією, і завершуючи ухваленою 28 червня 1996 року Конституцією України;

година інформації «У витоків створення Конституції. Пилип Орлик».

Важливо зауважити, що постать Пилипа Орлика у зоні особливої уваги бібліотекарів. У вільному доступі список Національної бібліотеки України для дітей «Художні твори про Пилипа Орлика». Можна використати   інформаційно-методичні матеріали Київської ОБД «Творець першої Української Конституції – Пилип Орлик», Методичні рекомендації Стрийської РЦБС (Львівська обл.).

Актуально організувати при цьому у бібліотечних кінозалах перегляд  фільму Л.Осики «Гетьманські клейноди».

Оригінальним кроком може бути популяризація способів відзначення свят такого рівня у зарубіжних країнах:

книжкова виставка/віртуальна подорож/усний журнал «9 конституцій» за матеріалами Еспресо.TV  з підрозділами/зупинками/сторінками:

США. “Коли діждемось Вашингтона з новим і праведним законом?”;

Велика Британія. Конституція середніх віків;

Німеччина. Гуманізм після Гітлера;

Франція. 16 конституцій революційної країни;

Польща. Перша в Європі;

Індія. Найбільша конституція у світі;

Японія. Антивоєнна Конституція;

Ізраїль. Релігія завадила конституції;

Сан-Марино. Статут карликової країни.

Щоб зрозуміти значіщусть Основного Закону візуальний ряд можна доповнити фільмами – «Скарб нації» (англ. National Treasure) — американський пригодницький фільм 2004 року кінокомпанії Walt Disney Pictures. Дія фільму відбувається в США, де в пошуках загубленого скарбу головні герої викрадають Декларацію незалежності США. «1776» – екранізація знаменитого однойменного американського мюзикла. Батьки-засновники збирають Перший національний конгрес, щоб обговорити, написати, а потім проголосити головний документ США – Конституцію.

Гарними ілюстраціями можуть слугувати сучасні українські фільми, які присвячені боротьбі за незалежність і конституційним гарантіям територіальної цілісності і недоторканості України. Знаковим у цьому плані є фільм «Кіборги».

Підходьмо творчо до кожного заходу із циклу відзначення Дня Конституції і пам’ятаймо слова Михайла Коцюбинського: «Я ще можу не противитись, коли ображають мене як людину, але коли ображають мiй народ, мою мову, мою культуру, як же я можу не реагувати на це?»

P.S. Чекаємо на інформацію про неординарні підходи до святкування Дня Конституції у Ваших бібліотеках. З радістю поділимося ними з колегами через блог «Публічні бібліотеки ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)