Що економить час, сили, ресурси ?

Що може методистам зекономити час, сили, ресурси?
На мою думку – комунікація, що забезпечує зв’язок між внутрішніми організаційними процесами та зовнішнім світом.
Висвітлення досвіду колег на площадці головної бібліотеки країни  – НБУ ім. Ярослава Мудрого, дозволить методистам:
усвідомити власний практичний досвід та новаційний досвід колег;
відстежити тренди успішних (або проблематичних) ситуацій в умовах децентралізації та бути достатньо гнучкими, щоб адаптуватися під ці зміни;
аналізуючи ситуації прогнозувати наслідки, як позитивні, так і негативні, оперативно знаходити ефективні рішення;
визначити умови підвищення успіху своєї професійної діяльності.

За останні місяці привернули увагу :
1. Обговорення «Розвиток молодіжного культурного простору громад», організоване Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування спільно з Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА та Чернігівською ОУНБ  імені В.Г. Короленка.
Захід передбачив презентацію успішних практик розвитку публічних бібліотек у громадах, обговорення проблем, з якими доводиться стикатися працівникам гуманітарної сфери та розробку спільних кроків для їх вирішення. У заході взяли участь заступники керівників, начальники відділів культури, а також директори бібліотек.
За словами Ліни Артюхової, представниці департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, третина об’єднаних територіальних громад Чернігівщини взяли шефство над публічними бібліотеками і планують їх трансформувати у культурні простори.
“Сьогодні в мережі бібліотечних закладів області відбуваються значні зміни, пов’язані з децентралізацією та створенням ОТГ. Змінюються власники бібліотек, деякі заклади реорганізовуються, частина закривається. Тринадцять ОТГ із 37-ми існуючих забрали собі бібліотеки з усіма їхніми проблемами. І такі громади, як Деснянська, Кіптівська, Вертіївська роблять ремонти, покращують матеріально-технічну базу, намагаються бібліотеки осучаснити. Хочу відмітити також Сновську громаду, яка написала проект, заробила кошти і спрямувала їх на розвиток бібліотек”, – розповіла Ліна Артюхова.
За її словами, бібліотеки, особливо в селах, мають стати осередками вільного спілкування і проведення дозвілля для населення різних вікових категорій. Закладам слід приділяти особливу увагу роботі з молоддю і працювати в таких напрямах, як правове, патріотичне, екологічне виховання, пропаганда здорового способу життя тощо.
Як зазначила директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко, в області працює 710 бібліотечних закладів, вони мають безліч проблем. Та ті, що потрапили до складу ОТГ, за належної підтримки, можуть стати культурними центрами громад і надавати їх жителям різноманітні послуги. Однак, додала директор, частина керівників ОТГ не бачать цей потенціал і не знають, як його використовувати. Але Інна Аліференко вважає, що «… бібліотека – це розвиток, майбутнє громад, це освічені розумні люди. Коли ви вкладаєте у бібліотеку, ви вкладаєте у майбутнє. Розвиватися повинні не тільки міста, а і села».
Її думку підтримала Олена Костриця, представниця ГО «Центр взаємодії», яка зазначила:  «Науково доведено, що у громадах, які приділяють увагу розвитку бібліотек та всіляко сприяють їх розвитку, підвищуються економічні показники. Бібліотека, працюючи на громаду, підвищує її інтелектуальний потенціал, що має пролонговану дію на успіх громади у майбутньому».
Учасники заходу побували в Кіптівській ОТГ,  де ознайомилися з досвідом реалізації молодіжної та культурної політики, а також організації роботи публічних бібліотек у сільській місцевості.
Ірина Дубик, начальник відділу культури Кіптівської селищної ради зазначила: «Коли в нас почалася децентралізація, то перше на що звернули увагу – це на заклади культури у громаді. Наш голова вважає, що якщо не розвивати культуру, то для чого взагалі щось робити? Тільки в цей заклад культури вкладено за два роки три мільйони гривень».
За три роки у Кіптівській громаді бібліотеки та будинки культури перетворилися на сучасні європейські простори, куди з радістю приходять діти займатися у гуртках, дорослі проводити час із книжкою або на майстер-класах, зустрічах з цікавими людьми, або просто за чашкою кави.
А головна запорука успіху розвитку культурного простору – це нові стандарти надання освітніх, культурних, дозвільних послуг, цікаві творчі проекти, доступність до інформаційних технологій та ерудовані працівники.
Детальніше тут : http://decentralization.gov.ua/news/8872http://decentralization.gov.ua/news/8872

2. “Розвиваємо громади, розвиваємось самі: Ініціативи бібліотек, що змінюють життя громади” – тема, що була обрана  для професійного діалогу бібліотекарів Херсонської та Львівської областей в рамках міжрегіональної віртуальної школи самоврядування.
Головними питаннями обговорення стали: робота бібліотек в умовах децентралізації, діяльність на задоволення потреб мешканців новостворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ), позиціювання бібліотек як важливої соціальної складової кожної громади.
У діалозі взяли участь представники департаменту культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації, керівники відділів культури і публічних бібліотек Давидівської, Гніздичівської, Ходорівської (Львівська область), Борозенської та Каланчацької ОТГ (Херсонська область), Жидачівської, Пустомитівської (Львівська область), Великоолександрівської та Білозерської (Херсонська область) районних централізованих бібліотечних систем.
Про актуальність конференції та зацікавленість слухачів свідчить той факт, що участь в заході взяли понад 120 осіб із 13 районів та міст і 12 ОТГ Херсонської та Львівської областей.
Детальніше тут: http://nmo.lib.kherson.ua/rozvivaemo-gromadi-rozvivaemos-sami-initsiativi-bibliotek-scho-zminyuyut-zhittya-gromadi.htm

3. Насиченим був вебінар «Роль і місце бібліотек регіону в об’єднаних територіальних громадах та у формуванні обізнаних і активних спільнот», підготовлений Сумською ОУНБ. Було приділено увагу аналізу мережі ПБ ОТГ на Сумщині, питанням трансформації ПБ з погляду нових реалій сучасності, висвітлено участь у проектній діяльності бібліотек ОТГ, запропоновано план дій по трансформації бібліотек, наголошено про важливість осучаснення професійних компетенцій бібліотекаря тощо. Детальніше ознайомитись з презентаціями, консультаціями, повідомленнями можливо на YouTube– каналі

4. З метою підвищення кваліфікації працівників сільських бібліотек на базі бібліотек с. Нове та с. Семенівка (Запорізька обл.) відбулась лабораторія професійної майстерності під назвою: «Готовність до змін — ознака сучасної книгозбірні».

Представники Департаменту культури, туризму, національностей та релігії облдержадміністрації, фахівці бібліотечної справи районів Запорізької області, посадовці районної державної адміністрації та інші присутні обговорили питання щодо розвитку бібліотечної системи. В рамках інноваційного марафону були порушені теми: «Креативи по-новому», «Бібліотека в структурі Центру культури та дозвілля», «Сходинками зростання». Крім того, учасники заходу мали змогу ознайомитися із родзинками виставкової роботи від Мелітопольської центральної районної бібліотеки.
«Проведення в Україні адміністративно-територіальної реформи, створення об’єднаних територіальних громад спонукають до швидкої технічної та технологічної модернізації бібліотечних установ. Бібліотеки є необхідною складовою суспільного життя. Вони потрібні багатьом групам населення: безробітним — для пошуку інформації про вакансії; молоді — з метою поглиблення знань, отриманих у школі; людям похилого віку, які полюбляють читати книжки чи періодичні видання, та всім, хто має потребу в спілкуванні. Місцева влада підтримує бібліотечні установи. В них проводяться капітальні ремонти, оновлюються меблі та техніка, виділяються кошти на поповнення бібліотечних фондів тощо. Ці заходи дозволяють розширити можливості бібліотек, наблизити їх до користувачів, створити комфортне середовище для спілкування, одержання необхідної інформації», — зазначив голова районної державної адміністрації Сергій Селевич під час свого виступу. Він запропонував всім присутнім відвідати декілька бібліотек Семенівської та Новенської сільських рад, які на сьогодні стали сучасними закладами, з новими меблями та необхідною комп’ютерною технікою.
Детальніше можна ознайомитись на сторінці у Facebook Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області від 06 червня 2018р.
На мою думку,  слова пана Селевича доцільно рекомендувати більшості керівникам ОТГ, які опікуються соціально-культурною сферою.

Далі буде …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)