Це може зацікавити мешканців громади?

Надихнулася написати цей пост після відвідування семінару УБА «Соціальні інновації у бібліотеках». Лектором виступила канд. іст. наук, доцент, виконавчий директор УБА – Ярослава Сошинська, яка репрезентувала  багатогранність роботи  публічних бібліотек Норвегії, Польщі, Литви, Латвії, за результатами міжнародного проекту «Daily innovators and daily educators in the libraries» («Щоденні інноватори та щоденні освітяни в бібліотеках»).
Привернули увагу напрями роботи зарубіжних бібліотек щодо фінансової грамотності та набуття підприємницьких навичок членів місцевої громади.
Цим напрямам протягом останніх десятиріч приділялась значна увага на державному рівні в більшості країн світу.
Наприклад, у США, Великий Британії, Австралії та інших державах були затверджені національні стратегії і програми підвищення фінансової грамотності, на реалізацію яких уряди спрямовували кошти з державного бюджету, а також залучали приватні та громадські організації.
Так, у США на державному рівні проблема фінансової освіченості включає, окрім питань ведення домашньої бухгалтерії, управління кредитами, пенсійного планування тощо навіть дії  щодо  управління  грошовими  доходами  і  витратами  під  час  стихійних  лих, терористичних  актів  або  ж  у  випадку  раптової  хвороби .
Багато  досліджень  підтвердили, що фінансово  грамотний  громадянин  країни  є  основою економічно успішного суспільства, фундаментом більш високого рівня життя країни. Фінансово грамотна людина емоційно позитивна та цілеспрямована, вона впевнена у своєму майбутньому не завдяки державі або роботодавцеві, а завдяки власному розуму та досвіду.
Я не буду зосереджуватись на питаннях щодо шляхів вдосконалення державної політики в цьому напрямі, а пропоную бібліотечним фахівцям ОТГ поміркувати над тим, як практично бібліотека може посприяти підвищенню рівня обізнаності населення в питаннях фінансової грамотності та набутті підприємницьких навичок.
Зазначу, що під фінансовою грамотністю населення розуміємо сукупність світоглядних позицій, знань і навичок громадян щодо ефективного управління особистими фінансами та здатність компетентно застосовувати їх в процесі прийняття фінансових рішень.
Враховуючи власний потенціал,  бібліотека може використати різні форми і методи у процесі надання сучасних фінансових знань членам громади. Наприклад, може запропонувати:
1. Друковані брошури, буклети, бази веб-сайтів, що допоможуть висвітлити питання:
-управління сімейним бюджетом (факторів які впливають на зміну доходів і витрат сім’ї, послідовність сімейного фінансового планування, способи захисту сім’ї від ризиків, формування резервного фонду сім’ї і яким чином його слід зберігати і т.п.);
-страхування (життя, майна, транспорту, медичне, під час виїзду за кордон тощо);
-кредитування (його зміст, процеси розірвання і припинення відповідних договорів, відповідальність позичальника і т.п.);
-податків і податкової культури (ставка податку, податкова пільга, види податкових ставок, органи контролю у сфері оподаткування, відповідальність платників податків за несплату своїх податкових зобов’язань і т.п.);
-використання платіжних карток, банкоматів і грошових переказів (види карток, доцільність та можливості їх використання, види комісій, еквайринг, картковий ліміт і т.п.).
2. Респект-зустрічі, вебінари, skype-конференції, роботу у фокус-групах з представниками економічних підрозділів  місцевих органів самоврядування,  місцевих бізнес-структур та громадських організацій, що проводять таку роботу.Так, в України  Громадською організацією «Українська асоціація міст, що навчаються», БО «Свет надежды»  за підтримки Представництва німецької неурядової організації «Шпаркассенштіфтунг фюр інтернаціонале Коопераціон е.В.» в Україні – Savings Banks Foundation for International Cooperation» (SBFIC) реалізується проект  «Особисті фінанси та відповідальне використання фінансових послуг».
Мета проекту:  забезпечити можливість вразливим верствам українського суспільства (включаючи людей з інвалідністю; внутрішньо переміщених осіб; тимчасових безробітних; сільських жителів, учнівську молодь із сімей з низьким доходом та інтернатів, що знаходяться у конфлікті із законом та засуджену молодь; людей третього віку; людей, які потрапили в складні життєві обставини) приймати більш інформовані кваліфіковані рішення, коли мова йде про питання управління їх власними фінансами.
Відповідні тренінги відбулись у багатьох містах України (Білій Церкві, Житомирі, Мелітополі, Миргороді,  Полтаві і т.п.). Часто майданчиками для забезпечення спілкування, отримання знань були бібліотеки: Кельменецька ЦРБ, Глибоцька ЦРБ (Чернівецька обл.),

сільська бібліотека с. Тарнавка (Львівська обл.) та багато ін.

3. ОН-лайн курси, що охоплюють базові аспекти управління фінансами на особистому та організаційному рівнях. Наприклад,  ВУМ-ONLINE  пропонує більш ніж 30 сучасних тем для навчання. Серед них курс «Фінансова грамотність громадянина», який охоплює базові аспекти управління фінансами на особистому та організаційному рівнях.

Всім зрозуміло, що чим більше в громаді успішних підприємств – малих і середніх, тим вищий економічний розвиток громади.
А яким чином ВПО, тимчасово безробітнім, учнівській молоді із сімей з низьким доходом, людям третього віку, людям, які потрапили в складні життєві обставини, людям з інвалідністю долучитись до підприємницької діяльності?   Відвідувати бібліотеку!
Якщо для бібліотеки сприяння розвитку навичок підприємницької діяльності це «ноу-хау», пропоную розпочати з:
1. Популяризації цікавих статей. Наприклад: «Який бізнес можна відкрити в сільській місцевості?»,  ( йде мова про бізнес,  який  можна відкрити в сільській місцевості і як привести його до процвітання), «Як заробити гроші в селі без вкладень?» (колишні городяни відкривають на селі власну справу, яка стає основним джерелом доходу для всієї родини) і т.п.
2. Формування баз онлайн – курсів. Наприклад STARTUP CHALLENGE   сприяє створенню, підтримці та розвитку культури підприємництва в Україні. На сайті розміщено новини, поради, анонси тренінгів та подій для підприємців і тих, хто бажає створити власний бізнес.
3. Ознайомлення із Соціальним підприємництвом. Так, на сайті Соціальне підприємництво в Україні”  розміщено багато корисної інформації для тих, хто бажає стати соціальним підприємцем, новини соціального підприємництва в Україні й світі, тренінги, події та заходи, історії успіху українських соціальних підприємств.
4. Забезпечення інформацією про: грантову підтримку, що надається на започаткування, відновлення або розширення підприємницької діяльності;  регіональні семінари для підприємців-початківців.
5. Використання настільних ігор, а розпочати з #ГраCвітГромад – першої української настільної кооперативної стратегії у жанрі соціального симулятора. Гра допоможе розвити: проектні, фінансові, комунікативні навички, податкову та підприємницьку культуру, кооперацію, лідерство тощо.
І наостанок. Багато десятиліть тому прем’єр-міністр Великобританії сер Уїнстон Черчилль слушно зауважив, що песиміст бачить труднощі у кожній можливості, а оптиміст у  труднощах вбачає можливості. І, якщо не змарнувати свій шанс, то будь-яка мета стає досяжною, а мрія – здійсненою.

Вибір за бібліотекою!

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)