Запросіть свого голову ОТГ стати «живою книгою» !

Проект «жива бібліотека» (Living Library) сьогодні розповсюджується по всьому світу. Віднедавна він став популярним і в Україні. Це формат зустрічей з людьми («живими книгами»), які говорять відкрито про себе та про те, що робить їх особливими. Цим вони допомагають іншим людям («читачам») позбутися стереотипів та стигм, нав’язаних суспільством.
Основна ідея «живої бібліотеки» у тому, що замість книг тут виступають люди. У кожного – своя історія, якою можна поділитися з іншими.

Правила «живої бібліотеки»

  • Тільки зареєстровані читачі, які ознайомлені з правилами «живої бібліотеки», можуть взяти «книгу».
  • Послуги «живої бібліотеки» безкоштовні для зареєстрованих читачів.
  • Якщо «книга» написана мовою, якою ви не володієте, «жива бібліотека» може надати вам словник (теж живий, зрозуміло).
  • Можна взяти тільки одну «книгу» за один раз.
  • Якщо «книга», яку ви хочете прочитати, вже взята іншим читачем, ви можете замовити її або обрати іншу.
  • «Книгу» можна брати винятково на 30 хвилин, а потім її потрібно повернути до «живої бібліотеки». Час читання може бути продовжено ще на 30 хвилин, якщо цю «книгу» не замовив хтось інший.
  • Читач зобов’язаний повернути «книгу» в тому ж фізичному і моральному стані, в якому він (вона) її отримав. Заборонено завдавати шкоди «книзі», виривати або загинати її сторінки, проливати напої на неї чи будь-яким іншим способом принижувати її. Користувач відповідальний за збереження належного стану «книги».
  • «Книга» має право не відповідати на ті питання, які їй (йому) ніяково обговорювати.
  • Читач погоджується з тим, що «книга» може закінчити розмову, якщо відчує, що користувач погано поводиться з нею або принижує її.

Джерело: Горчинська О. «Жива бібліотека»: не-книжкові історії з перших вуст

Отже, у квітні поточного року у Чемеровецькій центральній бібліотеці, що на Хмельниччині, відбулася акція «Жива бібліотека».

Поспілкувавшись з читачами бібліотеки в незвичному для себе форматі, голова Чемеровецької об’єднаної територіальної громади Олександр Собань поділився враженнями.

Захід був проведений в рамках Проекту  ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Сайт Чемеровецької центральної бібліотеки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)