Про співпрацю, шляхи розвитку та методичний супровід

В умовах реформування органів місцевого самоврядування бібліотеки, які раніше були у складі централізованих бібліотечних систем, опинились в ситуації усвідомлення того, що стратегія розвитку бібліотечної справи в громаді тепер цілком залежить від них.

Добре, якщо визначивши слабкі та сильні сторони своєї діяльності, провівши інвентаризацію партнерських зв’язків, розгубленість бібліотекарів стає поштовхом до мобілізації та мотиваційних зрушень. Адже саме від проактивної позиції бібліотеки, наповнення змістом бібліотечного простору для згуртування людей та активізації молоді залежить усвідомлення громадою важливості Бібліотеки як місця, де люди можуть долучитись до розвитку своєї території.

Далі йтиметься про методичний вплив та співпрацю Шепетівської центральної районної бібліотеки ім. М. Коцюбинського з бібліотеками Ленковецької ОТГ (Хмельницька область).

Довідка: Бібліотеки Ленковецької сільської ОТГ на мапі «ОТГ Хмельницької області».

Зміни відбувались як у всіх: розпочався процес створення громад, бібліотеки, що входили до складу централізованої бібліотечної системи району, відійшли до власності об’єднаних територіальних громад. «У нас із самого початку із Ленковецькою ОТГ склались гарні, дружні відносини, як з Головою ОТГ, так і з бібліотеками громади, − наголошує Людмила Везюк, директор Шепетівської центральної районної бібліотеки ім. М. Коцюбинського. – Бібліотекарі  весь час реорганізації тримались нас. Навіть Голова ОТГ пообіцяв взяти на співфінансування одну посаду працівника ЦРБ, але депутати не підтримали таких ініціатив».

Отже, центральної бібліотеки в Ленковецькій громаді немає, тому колектив районної бібліотеки вирішив – «… будемо працювати і доведемо, що така співпраця потрібна не лише районній бібліотеці».

Розпочали із спільного семінару «Організація діяльності бібліотек для громад і спільно з громадою», де розглянути питання: «Бібліотека – соціальний центр громади». Учасники мали змогу подискутувати на наступні теми:

  • Реальна ефективність бібліотечних послуг – традиційних та інноваційних;
  • Проблеми, негаразди, непорозуміння, кризові ситуації у колективі;
  • Соціальне партнерство як фактор успіху бібліотеки.

На початку червня в Мокіївській сільській бібліотеці проходив відеопоказ кращих практик урядування в ОТГ (відеофільми про успіхи ОТГ).

Захід проводився в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнарод­ного розвитку (USAID). Керівником проекту є Людмила Везюк у співпраці з Ленковецькою сільською бібліотекою.

Довідка: Проект ПУЛЬС направлений на посилення спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку, зокрема на інформування та залучення громадськості до процесу реформ децентралізації.
Проект ідентифікує цільові аудиторії реформи та працює з ними, навчаючи, інформуючи про хід та зміни, що відбуваються, створюючи умови для консультацій і діалогу.
Проект запроваджує інформаційні канали для донесення бачення та ходу реформ, створює майданчики для регулярного спілкування органів державної влади і місцевого самоврядування зі ЗМІ та активною громадськістю. ПУЛЬС збирає і поширює успіхи децентралізаційної реформи та кращі практики місцевого самоврядування.

Жителі громади, активісти, працівники освіти, соціальної сфери, підприємці мали можливість ознайомитись із досвідом кращих громад та обговорити подальшу організацію роботи разом зі старостою, депутатами,  керівниками ОТГ.

На початку липня у Чотирбоківській сільській бібліотеці відбувся захід у форматі «жива бібліотека» : «Децентралізація, як шлях прогресу та розвитку громади».

У ролі «живих книг» були представники з Хмельницького регіонального відділення АМУ: Дмитро Василенко, регіональний консультант з юридичних питань та Олена Бохонська, регіональний консультант з бюджетних питань. Староста села − Костюк Микола Тимофійович, розповів про успіхи, досягнення та плани на майбутнє щодо розвитку громади.

19 липня у Вербовецькій  сільській бібліотеці відбувся інформаційний захід «Моя громада – мій добробут». Колишній сільський голова, Попович Віктор Іванович, поділився своєю історією успіху, розповів як реалізовувались проекти та запевнив присутніх, що він зі своєю ініціативною групою готовий допомагати громаді у написанні проектів. До дискусії долучились: Тетяна Краснолуцька, Голова ГО «Дивоцвіт 2015»; Оксана Якубовська, головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Наталія Гнатюк, Президент фонду «Стара Волинь»; Андреа Мейсон, волонтер Корпусу Миру США в Україні тощо.

Згодом чергову сесію інформаційної компанії планується провести у бібліотеках Коськівської та Ленковецької громад.

Окрім інформаційного супроводу заходів проекту ПУЛЬС, районна книгозбірня стала ініціатором відкриття Пункту Європейської інформації  в Ленковецькій бібліотеці.

Довідка: Все про Європу у бібліотеках. Громадянський європейський майданчик.

Сторінка на Facebook.

Методичне супроводження від фахівців районної бібліотеки, яка є переможцем проекту УБА «Все про Європу», має пункт Європейської інформації та повноваження на організацію таких пунктів у сільських бібліотеках, дуже важливе. Вирішили захід розпочати презентацією проекту «Все про Європу» та подискутувати навколо питань суспільної користі таких ініціатив для бібліотек ОТГ, громади. Віртуальна екскурсія країнами Європи стала можлива завдяки завідувачу Ленковецької сільської бібліотеки. Які ще інформаційні послуги надають заклади культури у громаді? Наприклад, у бібліотеках с. Мокіївці та с. Чотирбоки мешканці громад можуть безоплатно отримати послуги Е-урядування; на обласному ярмарку бібліотечних ініціатив (2017) «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади» презентували свою діяльність.

Немає нічого неможливого, коли за реалізацію ініціативи береться креативна команда. Залишаючись добре організованою і, водночас, нарощуючи авторитет у громаді – центральна бібліотека району впевнено формує довіру до себе. Ставши неформальним лідером для бібліотек ОТГ, центральна бібліотека отримала можливість надихати людей на участь у командній роботі й перемогу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)