Літо закінчується, а ідеї ні

Протягом літа я намагалась інформувати про літні заходи в публічних бібліотеках ОТГ.  З проблемою пошуку відповідної інформації зазначила у пості за серпень 3, 2018р.
Але маю надію, що у наступному році у новинній стрічці «Літо в бібліотеках»  саме бібліотеки об’єднаних громад «зіграють першу скрипку».
Сьогодні роблю останній допис щодо літніх заходів публічних бібліотек. Акцент намагалась зробити на тих подіях, які щедро транслювали у зовнішнє середовище емоційно забарвлений образ успішної бібліотеки.

І почну з фестивалів. Ніхто не заперечить що влітку в Україні вирує фестивальне життя. Фестивалі історичні, гастрономічні, музичні театральні дарують відвідувачам яскраві враження, позитивні емоції.
Дарують натхнення, заряджають новими і у Хмельницьку. Протягом літа у місті відбувся фестиваль-конкурс із соціальних та вуличних танців «Нестримний потік», відпрацювали бібліотечні літні майданчики «Книга! Літо! Драйв!», і т.п.
А проведення у серпні фестивалю «Медовий спас» стало вже доброю традицією. Цього року на хмельничан та гостей міста на фестивалі очікували виставка – ярмарок продукції бджільництва, виробів декоративно ужиткового та образотворчого мистецтва; тематичні фотозони; художній пленер тощо.
Було б дуже дивно якби така подія залишилась поза увагою колективу Хмельницької міської централiзованої бiблioтечної системи.
 

Два дні «Бібліотека на галявині» у міському парку притягувала увагу містян і гостей медовим батлом, вікторинами, дискусією на Миколиній пасіці «Бджільництво – мистецтво для працьовитих», майстер-класами, іграми, конкурсами.
Особисте враження:
чи вдалось колективу бібліотеки на своїх локаціях створити містянам та гостям фестивалю святкову атмосферу, використовуючи бібліотечні ресурси та інноваційні послуги?  Безперечно ТАК.
чи вдалось колегам під час фестивалю модифікувати  малопривабливий стереотип бібліотекаря (похмура особистість, у довгій спідниці, з вузликом на голові)? Безперечно ТАК!
чи сприяли дані перфоменси колег покращенню іміджу бібліотек? Безперечно ТАК!
чи проявила себе бібліотека активним суб’єктом модернового культурного простору міста? Безперечно ТАК!

Відчули що таке драйв і гості липневого етно – еко – фестивалю «Skyline» у Бершаді (Вінницька обл.). Фестиваль відвідали ті, хто є поціновувачем сучасної української музики, прагне зберегти екологічну красу рідної землі, любить цікаве спілкування  в колі друзів, однодумців, родини…
У той час, коли молоді батьки  насолоджувались виступом улюблених музичних колективів дітлахи мали можливість відвідати локацію Бершадської центральної районної бібліотеки, яка  презентувала лялькові вистави театру «Буратіно».
Лялькові вистави: «Чарівна сметана», «Як пес та кіт городину вирощували», «У світі казки чарівної» та «Вередій» проходили із проміжком в одну годину. Згодом діти отримали  змогу спробувати себе у ролі актора лялькового театру, надівши на руку ляльку, яка найбільше сподобалась.
Наприкінці липня Васюківка та її тореадори завітали до бібліотеки-філії № 4 Бердичівської міської централізованої бібліотечної системи (Житомирська обл.).

Всі, хто став учасником театру книги змогли ближче познайомитись із Всеволодом Нестайком та його творами. Діти і дорослі поринули в атмосферу села Васюківка і відчули на собі адреналін захоплюючих пригод з розбишаками Васьком та Явою. Було весело і драйвово…
Детальніше тут
Особисте враження:
чи спонукає лялькова вистава взяти до рук книжку? Думаю, що ТАК!
Адже дитина, котра відвідує театр, розвивається не тільки гармонійно, але й всебічно. Можливо батьки підтвердять, що приходячи після вистави додому у дитини часто виникає бажання виліпити головного героя із пластиліну чи намалювати його, а хтось береться створювати власний сценарій розвитку подій…
чи реалізувала бібліотека свою соціокультурну функцію? Безперечно ТАК!
У літню пору року для Білолуцької селищної бібліотеки КЗ «Новопсковська ЦБС»  (Луганська обл.) стали традиційними вуличні рекламні акції з популяризації читання та бібліотечних послуг. На літньому читальному майданчику «Спокуси книжкового літа» жителі та гості селища мають можливість цікаво і корисно провести дозвілля: ознайомитись із виданнями сучасних українських письменників, переглянути журнали, поспілкуватися,  порозгадувати кросворди, а також взяти участь у фотосесії «Я + книга».
У самій бібліотеці відвідувачі продовжують набувати корисних знань, розважатись і навіть бешкетувати.

 

   Особисте враження:
чи відіграє бібліотека у громаді соціальну, освітню та культурну функції? Безперечно ТАК!
чи притаманна бібліотеці доступність до її ресурсів і послуг? Безперечно ТАК!
чи виникне у керівництва громади бажання ліквідувати бібліотеку? Безперечно НІ!!!
Детальніше тут
Оліївська бібліотека спільно з Піщанською бібліотекою (Оліївська сільська ОТГ, Житомирська обл.) в рамках акції “Бібліотека під відкритим небом” провели у серпні  цікаву подорож літературним диліжансом “Сторінками улюблених казок”, бібліофреш “Цікаві новини для читаючої дитини”, майстер клас з оригамі — діти навчилися склади паперову казку.
Детальніше тут

Приємно, що для проведення  шашкового турніру, організованого виконкомом Піщанської сільської ради (Полтавська обл.), було обрано саме Піщанську сільську бібліотеку. Турнір об’єднав різних за віком, досвідом односельчан . І це круто!

Особисте враження:
чи знані бібліотеки в громадах? Безперечно ТАК!
чи сприяли бібліотеки підвищенню (відновленню) інтересу до читання? Безперечно ТАК!
Зруйнувала стереотип бібліотеки як нудної установи  — ніч у публічній  бібліотеці Давидівської сільської ради об’єднаної територіальної громади  (Львівська обл.)

 

Детальніше тут

Особисте враження:

Іноді проведення будь-якого культурного проекту в невеликій громаді надає більше для її розвитку ніж очікування черги на капітальний ремонт вулиць та водогонів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)