Побач мене у промені змін

Уявімо собі, що проект – це потяг. Попереду – «локомотив», якій уособлює в собі ідею проекту. Він тягне за собою «вагони» – це реалізація проекту, спрямована на вирішення конкретної проблеми. Перший «вагон» – це сформульована проблема, тобто задум проекту. Наступні «вагони» – це різні, поетапні засоби його реалізації, тобто усі можливі рішення проблем. І кінець кінцем «пасажири» у «вагонах» – це отримані у процесі реалізації проекту результати, оскільки за певний час вони мають дістатися пункту призначення.

Радіємо за наших колег, адже «пасажирів» у потязі, із влучною назвою «Доступна бібліотека», стає все більше.

Це той унікальний випадок, коли існування суспільно важливої потреби спонукало бібліотекарів шукати шляхи застосування у бібліотеці людиноорієнтованого дизайну. Таку можливість було знайдено за допомогою  участі Центральної бібліотеки Полонської ОТГ, що на Хмельниччині, у конкурсі проектів «Ініціативи із застосуванням принципів універсального дизайну та доступності» від Програми розвитку ООН в Україні.

Довідка: Спільна Програма «Сприяння інтеграційній політиці та послугам людей з інвалідністю в Україні» впроваджується Програмою розвитку ООН у співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародною організацією праці (МОП) за підтримки Партнерства ООН з питань реалізації прав людей з інвалідністю, в кооперації з Міністерством соціальної політики України, Міністерством охорони здоров’я України та Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України.

Як відкривали наприкінці вересня тифлостудію «Окуляр» у Полонській центральній бібліотеці йшлося у програмі «Головні новини Хмельниччини» на обласному цифровому каналі «ТВ7+Хмельницький телеканал. Україна».

За час реалізації проекту було проведено дослідження для виявлення потреб маломобільних користувачів та, за їх результатами, визначено як саме переформатувати роботу бібліотеки, щоб вона відповідала принципам універсального дизайну, закуплено відповідне обладнання та програмне забезпечення. Крім самого облаштування бібліотеки працівники провели заходи з обміну досвідом між бібліотеками та навчання бібліотекарів особливостям наданням послуг людям з інвалідністю.

Для користувачів бібліотеки передбачено:

  • література штифтом Брайля та 150 озвучених книг;
  • лупи зі світлодіодним підсвічуванням, що дозволяють прочитати навіть дрібний шрифт;
  • два тифлокомплекси зі спеціальним програмним забезпеченням, за допомогою якого можна самостійно вводити та редагувати тексти, виводити їх на друк;
  • DAISY-плеєр, що дозволяє прослуховувати не тільки численні формати аудіо- та електронних книжок, але й текстові документи;
  • настільні ігри з тактильним покриттям;
  • система навігації, знаків і піктограм, що допомагають зорієнтуватися у самому приміщенні.

Переконані, що такі соціальні проекти впливають на привабливість життя у громаді. Головна особливість такої соціальної ініціативи – відсутність матеріальної вигоди для організаторів і поліпшення важливого аспекту життя суспільства.

Процес соціальних змін завжди починається з прагнення самих людей опанувати перетворення свого особистого життя та світу. Люди, середовище і процеси завжди перебувають у тісному взаємозв’язку. Треба пам’ятати, що у соціальній сфері немає конкурентів, адже всі сили йдуть на подолання певної проблеми.

У суспільства вже давно змінились очікування щодо бібліотек – перехід від бачення їх як культурних закладів до сприйняття як соціальних центрів, що працюють з людьми та для людей.

Інформацію підготовлено за матеріалами сайту «Універсальний дизайн» UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та Центральної бібліотеки Полонської ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)