Впровадження ігрових механізмів в неігрові процеси

Щойно ми всі слідкували за Facebook-новинами колег, які брали участь у Всеукраїнському тренінгу для грантерів проекту ПУЛЬС “Перезавантаження 3.0”». Та березень приніс приємну несподіванку – у Києві відбувся запуск онлайн-гри «Моя громада».

Щоденно очільник/ця ОТГ приймає відповідальні рішення, що впливають на економічні, соціальні та культурні умови проживання у громаді. Щоденно голова ОТГ має комунікувати із представниками ЗМІ, інвесторами, працівниками бюджетної сфери, звичайними мешканцями громади тощо. Від поєднання інтересів влади, бізнесу і громадського сектору, їх результативного зв’язку між собою бонуси завжди отримує громада.

Відчути себе за віртуальним кермом ОТГ – саме така можливість з’явилась завдяки онлайн-грі. Якщо на часі ґендерно-орієнтовані механізми управління − в грі їх дотримано. Що маєте зробити? Вирішити 20 запропонованих завдань.

Гра була розроблена Програмою «U-LEAD з Європою» у співпраці з Українським кризовим медіа-центром і покликана привернути увагу молоді до реформи децентралізації.

Організатори вже мають першу статистику: щодня в гру грають щонайменше три тисячі користувачів; за п’ять днів − 11 012 осіб.

Короткий ролик з враженнями учасників презентації можна переглянути тут.

Я теж спробувала і зіграла два рази. Після першої спроби сума балів становила 320 і у підсумку мала: «Перемога! Одну з вулиць громади збиралися назвати вашим ім’ям. Проте ви попросили обійтися лише табличною на сільраді – далася взнаки природня скромність».

Після другої спроби сума балів становила вже 381: «Феноменально! Лідери європейського самоврядування їдуть до вашої громади вчитися, а не навпаки!». У запропонованих варіантах гри питання різнились, але не всі.

Емоції від гри позитивні, та згодом включилась аналітика дій щодо питання про бібліотеки.  В обох випадках мені випало приймати рішення про роботу шістьох бібліотек громади. Варіант, що запропонували розробники, вимагав або пристати на пропозицію залишити в громаді одну публічну бібліотеку з двома філіалами, або відмовитися. Я погодилась. Та через два кроки гри виникло зовсім непереконливе повідомлення, що «…приємно бачити світле приміщення читальної зали, де збирається молодь». Висновок трохи дивний, адже оптимізація не призводить до збільшення відвідуваності бібліотечних закладів. Лише актуалізовані бібліотечні послуги та сервіси можуть заохотити збиратись громаду у публічному просторі бібліотеки.

От якби наступним кроком було «…до вас приходить громадський активіст і пропонує створити на базі бібліотеки Центр освіти дорослих або Молодіжний центр у співпраці із Молодіжною Радою громади» або «приходить бібліотекар і пропонує проект зі створення прес-центру з питань децентралізації та Школу молодого журналіста. Чи погодитись ви фінансово підтримати ініціативу?» Тоді звісно можна говорити, що пропозиція знайшла відгук в серцях відвідувачів бібліотеки та потенційних користувачів.

До речи, для бібліотекарів пропонуємо переглянути презентацію «Ігрофікація» Бориса Кобельника (Тернопільська обласна бібліотека для дітей, 2014).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)