Проектний менеджмент для бібліотекарів – шлях розвитку та змін застарілої системи бібліотек громад

Одним із проблемних питань функціонування об’єднаних територіальних громад є відсутність зацікавленості її жителів у діяльності бібліотек. Фактично бібліотеки мало або взагалі не відвідують місцеві мешканці. Більшість працівників бібліотек не знають як або не готові здійснити переформатування своєї діяльності.

25 березня в Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, відбувся семінар «Проектний менеджмент для бібліотекарів».

На заході фахівці Центру та Житомирської обласної бібліотеки імені Олега Ольжича представили 45 фахівцям з громад для обговорення зібраний досвід трансформації бібліотек і розвитку креативних ідей та проектів.

Мета семінару — навчити спеціалістів писати проекти для отримання міжнародної технічної допомоги, а саме складати грантову заявку та подавати для участі у проектах/програмах донорської підтримки закладів культури.

Це вже другий захід проведений в рамках співпраці між Житомирським Центром та Житомирською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Олега Ольжича. А загалом з листопада 2018 року Сергій Романович, радник з децентралізації Житомирського Центру, спільно із Галиною Козаченко, головною методисткою Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича, здійснили вже близько 10 консультативних виїздів до громад регіону з метою допомогти реорганізувати мережу бібліотек та активізувати роботу.

«На наш погляд сучасна бібліотека — це не лише приміщення для читання літератури, а освітньо-культурно-інформаційний простір для проведення різноманітних заходів, інформаційних кампаній, творчих студій, перегляду відео-лекцій Prometheus тощо. Важливо розуміти, що в умовах децентралізації сучасна публічна бібліотека є провідною соціально-комунікативною структурою об’єднаної громади. Ми переконані, що жодні перетворення та переформатування діяльності бібліотек неможливі без сформованої команди фахівців, які здатні опановувати виклики сьогодення, генерувати та успішно втілювати новаторські ідеї»,вважає Сергій Романович.

У планах Житомирського Центру проведення низки консультацій для ОТГ регіону з метою залучення молоді до розвитку закладів культури.

Докладніше на сайті Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)