Дайджест подій

Час… Його катастрофічно не вистачає! Соціальні мережі… Швидкоплинність новин, соціальні комунікації «тут і зараз»!

Все частіше «громадянські журналісти», зафіксувавши на побутову відеокамеру, цифровий фотоапарат або телефон, що має функцію відеозйомки, цікаву новину, поспішають її викласти в мережу Інтернет — на портали, в блоґи тощо.

«Оперативність» — вирішальна характеристика висвітлення подій у соціальних мережах. Поки інформація буде підготовлена, надрукована та поширена за традиційною схемою, минає не менше доби. Громадянська журналістика сьогодні набирає обертів.

Ось і ми — автори статей блоґу — беручі за основу ваші повідомлення у Facebook, все частіше наповнюємо стрічку бібліотечними новинами.

Що ж нового відбулось останнім часом?

20 березня в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського (м. Кропивницький) на засіданні розширеної ради директорів обласних бібліотек «Стан публічних бібліотек регіону в сучасних умовах: підсумки та перспективи розвитку» розглядали питання стану місцевих книгозбірень у сучасних умовах, проведення реформи децентралізації в області, а також робота бібліотек в умовах ОТГ. Докладніше на офіційній сторінці у Facebook «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського».

Про перший модуль циклу семінарів «Бібліотека та громада: динамічний розвиток і пошук нових форматів взаємодії», що відбувся у Дніпрі наприкінці березня, розповідає повідомлення на офіційній сторінці у Facebook «Директорат державної мовної політики».

Участь у семінарі взяли: заступник Міністра культури Юрій Рибачук, представники Директорату державної мовної політики Міністерства, начальник управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської ОДА Наталія Першина, керівництво Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого, понад 60 керівників бібліотек Дніпропетровської області та представників ОТГ.

Учасники обговорили можливості існування та розвитку публічних бібліотек України в умовах децентралізації та зійшлися на тому, що необхідно спільно працювати над удосконаленням нормативно-правового забезпечення діяльності та розвитку бібліотечної мережі.

«Бібліотеки у громадах зараз переживають непрості часи: відбувається відтік читачів, скорочення бібліотечної мережі. Ми як Міністерство культури намагаємося цьому протистояти і дещо в цьому плані вдається. Зокрема, нещодавно Уряд затвердив Державні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні. За цей документ була справжня битва, але нам вдалося переконати Уряд в необхідності його прийняття. Та ми розуміємо, що цього замало, що нормативно-правова база потребує оновлення і загалом бібліотечна сфера потребує реформування.

За допомогою, зокрема, і таких семінарів ми залучаємо представників галузі, які найкраще зсередини знають проблеми і бачать можливості для покращення ситуації, до діалогу та формування пропозицій, які згодом стануть основою для розробки та прийняття відповідних нормативно-правових актів. Зокрема, змін до Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу», над якими вже працює робоча група, створена при Міністерстві культури», — зазначив Юрій Рибачук.

Цитуємо повідомлення офіційної сторінки у Facebook «Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека»: «Стратегія й тактика спільних дій, вдосконалення правового забезпечення, відстоювання бібліотеками своїх прав та можливостей в умовах децентралізації ось низка окреслених питань для обговорення. Основні акценти: комунальна власність і майно, кадри, фінансування, бібліотеки у складі дозвільних центрів, внесення змін до Законів України про бібліотеки і бібліотечну справу та місцеве самоврядування, правове вдосконалення питань щодо базової мережі закладів культури, і у підсумку відповідь на меседж «Якщо бібліотека має бути іншою, якою саме?»

Готовність працівників культури до змін в умовах децентралізації, роль бібліотек, як закладів, що забезпечують якість життя та реагують на запити суспільства й формують їх, вплив бібліотек на середовище основні акценти спікерів, що окреслили коло основних питань семінару.»

Рухаємось далі. Рівненська ОУНБ свого часу уклала Меморандум між бібліотекою та керівниками об’єднаних територіальних громад. Слушною ініціативою стало започаткування проведення щоквартальних Інформаційних днів для бібліотекарів ОТГ з метою розширення кола професійних компетентностей спеціалістів книгозбірень, ознайомлення їх з новими законодавчими документами, що регламентують діяльність бібліотек, надання консультативної допомоги для організації ефективного бібліотечного обслуговування мешканців ОТГ.

Що обговорювали колеги? Зокрема мова йшла про Концепцію реформування системи забезпечення населення культурними послугами та Державні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні та актуальність доведення цих документів до керівників ОТГ.

Джерело: сайт «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека»

Facebook-сторінка «В бібліотеках Дніпропетровщини» інформує своїх підписників про проведений для працівників публічних бібліотек Широківської ОТГ семінар-практикум «Бібліотеки Широківської громади — сучасне бачення якісного обслуговування населення». Із виступом «Сучасна бібліотека: переформатування діяльності» звернулась до учасників директор бібліотеки Лілія Бондарчук. Вона зосередила увагу на нових підходах до змісту та організації бібліотечного обслуговування, до новітніх технологій управління. Методист Тетяна Ільчишина презентувала колегам інноваційні форми роботи, ознайомила з проектами публічних бібліотек України, навчала організації бібліотечного простору — реального та віртуального. А ще на учасників чекав відео-лекторій «Якою має бути сучасна бібліотека?» та флеш-практикум «Від творчого бібліотекаря — до компетентного читача».

P.S. І трохи про майбутнє та його виклики. У пошуках інформації про навички, яким треба навчити дітей сьогодні, щоб вони були затребувані завтра, про моделювання появи нових професій на ринку праці, про переформатування ринку праці поколінням Z тощо трапилась на очі цікава інформація. Уявіть себе “інформаційним стилістом”!..

У вирі надмірної кількості інформації, веб-сторінок із безкінечним контентом і наявної втоми користувачів від постійного вибору, очікується поява нового виду діяльності, де професіонал підбиратиме інформацію, враховуючи запит кожного конкретного користувача. У соцмережах ми свідомо чи несвідомо створюємо комфортне коло спілкування. Існують алгоритми Facebook, Google, що автоматично генерують саме ту інформацію, яку ми самі для себе окреслили як потрібну та цікаву. Формується ілюзія, ніби навколо – твої однодумці, працює ефект «фільтруючої бульбашки».

Саме тому персоніфіковані засоби індивідуальної інформації на додаток до традиційних медіа потребуватимуть фахівців, здатних задовольнити не так інтереси величезної аудиторії в цілому, як запити конкретного читача, глядача та користувача.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)