«Роль бібліотек у формуванні соціокультурного простору» – День бібліотек ОТГ

Матеріал підготувала Олена Шматько, завідувач науково-методичного відділу комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна універсальна наукова бібліотека.

Минуло трохи більше ніж п’ять років, як в наше з вами повсякденне життя міцно увійшло таке складне і довге слово − ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ. Бібліотечної сфери ця реформа торкнулася й того менше — якихось два роки.

Науково-методичний відділ комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна універсальна наукова бібліотека» постійно моніторить ситуацію, вивчаючи питання: як вливає процес децентралізації влади на функціонування та розвиток публічних бібліотек у новостворених громадах. Колеги, особливо із сільської місцевості, хвилюються та намагаються дати відповідь на безліч питань, які поставило саме життя: «Як виживати і розвиватися в нових умовах? Чи зараз стало краще? Чому у бібліотеці треба сидіти в шубі, бо холодно? Де знайти кошти на покращення матеріально-технічної бази своїх закладів та оновлення інформаційних ресурсів, тоді як у селах погані дороги, погане вуличне освітлення, соціальні об’єкти потребують ремонту або відсутні? Як виконувати додаткові професійні обов’язки (опрацювання нових надходжень, шифрування бібліотечного фонду за таблицями УДК, впровадження проектного менеджменту), коли змінюються умови оплати праці? Адже після передачі бібліотек в ОТГ у більшості знизилися показники роботи, відповідно й оплата праці є поза ІV групою. І ще багато чому так? А у відповідь: «Немає грошей! Відсутня субвенція на культуру з державного бюджету тощо», – каже голова сільради.

Може проблема в тому, що держава бідна? А як воно в інших державах, де села, як лялечки, – у Швейцарії чи Німеччині, у сусідній Польщі? Виявляється, що в цих країнах держава набагато менше втручається в місцеві справи. У тамтешніх селах міцні традиції самоврядування, люди в громадах слідкують за тими, кого обрали, велика частина місцевих податків залишається в громадах і використовується розумно. Якщо запитати громадян цих країн про владу, то вони згадають насамперед не президента чи прем’єра, а свого найближчого голову місцевого органу самоврядування. З одного боку громада контролює місцеву владу, з іншого — держава, щоб дотримувалися законів.

«Наша держава теж обрала курс на сім’ю цивілізованих держав. Вона наважилася дати більше можливостей людям на місцях. І прав, і ресурсів, щоб вистачало й на дороги, і на школу…», – зазначила в одному з інтерв’ю Олена Сас, експерт зі зв’язків з громадськістю Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

У нас з вами вперше за всі роки незалежності з’явився шанс вирішувати, у якому селі що ремонтувати, куди вкласти суспільні гроші.

«На все свій час. Час руйнувати і час будувати. Час мовчати і час говорити…», – писав у книзі «451 градус за Фаренгейтом» Рей Бредбері. До цього переліку варто додати: час взяти на себе відповідальність.

Стикаючись з реальними проблемами, дехто обов’язково знайде тисячу й одне пояснення, чому він не може вплинути на ситуацію в цілому або на її результати. Декому властиво перекладати вантаж турбот на інших людей. Не кожен розуміє, що будь-яку ситуацію можна використовувати як життєво важливий досвід, а не перетворювати її на суцільну катастрофу. Якщо людина у спілкуванні перекладає всю провину на інших, її навряд чи можна назвати відповідальною. Дуже часто нездатність прийняти тягар відповідальності за справи своєї компанії, спільноти, держави прямо пов’язане з невмінням прийняти відповідальність і за своє життя.

Всі ці філософські роздуми, на перший погляд, можуть здатися зайвими, але саме про це ми говорили під час пече-кучі «Публічні бібліотеки в громадах: проблеми та перспективи». Одні колеги ображаються на всіх і вся, подумки вірять у те, що покращення має зробити хтось, а не ти особисто. Інші не хочуть сприймати порад колег вийти із зони комфорту, заручитися підтримкою мешканців громади, коли «WOW-ефект» (тобто результат у рази перевищує очікування) має статися зараз і негайно.

Це засвідчує і той факт, що участь у заході взяли працівники бібліотек та відділів культури 19 ОТГ із 40 запрошених (комусь завадила відсутність коштів на відрядження, комусь неповна зайнятість, хтось нарікав на відсутність сучасних засобів комунікації тощо).

За сприяння Департаменту з питань культури, туризму та національностей Львівської ОДА, загалом, День бібліотек ОТГ відвідало 35 осіб – це представники Бісковицької, Великолюбінської, Великомостівської, Давидівської, Зимноводнівської, Луківської, Мурованської, Новокалинівської, Новострілищанської, Підберізцівської, Радехівської, Розвадівської, Рудківської, Солонківської, Тростянецької, Ходорівської, Чукв’янської, Шегинівської, Щирецької ОТГ.

Місце зустрічі було обрано не випадково: Давидівська ОТГ є однією з успішних і спроможних громад. Тут не було закрито жодної бібліотеки, не скорочено жодного бібліотечного працівника. Відділ культури Давидівської ОТГ в особі пані Христини Кучак один з перших в області налагодив комунікативний контакт з обласними методичними центрами. Завжди відкритий до обміну дружніми візитами, запроваджує інновації та, головне, щиро ділиться власною історіє успіху: вже двічі презентував досвід роботи бібліотек регіону в умовах децентралізації.

Довідка: Давидівська ОТГ охоплює 12 населених пунктів, нараховує 13,5 тисяч мешканців (фактично проживає в громаді понад 20 тисяч осіб), функціонує 30 закладів, що утримується за рахунок бюджету органів місцевого самоврядування, з них 13 закладів культури, в т. ч. 7 бібліотек.

У своєму сторітелінгу «Розумні інвестиції. Соціальна економічна цінність бібліотек Давидівської ОТГ» пані Христина говорила про розвиток книгозбірень; проектну діяльність; скільки коштів вже освоєно та скільки планується для покращення матеріально-технічної бази бібліотек; озвучила практичні поради як сформувати команду однодумців; ділилася власним досвідом оформлення та реєстрації установчих документів.

Загалом, проаналізувавши цьогорічні звіти бібліотек в ЕСМаР, можна стверджувати, що в об’єднаних територіальних громадах стали більше приділяти уваги фінансуванню не лише захищених статей бюджету (як, наприклад, виплата заробітної плати).

Так, у 19 ОТГ було профінансовано поповнення бібліотечного фонду від 356 грн до 59 660 грн. Очолили рейтинг Солонківська, Давидівська та Жовтанецька ОТГ. Десять громад фінансували придбання основних засобів від 2300 грн до 115 100 грн (Ходорівська, Солонківська та Кам’янка-Бузька ОТГ). На поточний і капітальний ремонти цього року було витрачено від 3500 грн до 262 200 грн. Серед лідерів – Ходорівська, Кам’янка-Бузька та Жовтанецька ОТГ.

Довідка: На Львівщині створено 40 ОТГ в 16 районах. У чотирьох районах — Буському, Золочівському, Турківському, Яворівському — цей процес ще не розпочато. Мережа скоротилася на 38 бібліотек і станом на 01.01.2019 року нараховує 220 бібліотек. Було відновлено бібліотеку у селі Жирово Ходорівської ОТГ. 79 бібліотек ОТГ не опалюється (36%); 2 — без освітлення; кожна 12 обладнана пандусом; лише 28 мають підключення до мережі Інтернет (13%); комп’ютерний парк нараховує 46 одиниць, 31 з них є в доступі користувачів (Великомостівська, Гніздичівська, Дублянська, Кам’янка-Бузька, Магерівська, Розвадівська, Славська, Тростянецька, Ходорівська ОТГ – п’ять з них отримали обладнання в рамках програми «Бібліоміст» тощо).

Учасники Дня бібліотек спробували визначити статус сучасної бібліотеки за індикаторами електронної системи моніторингу публічних бібліотек ЕСМаР та працювали над визначенням помилок і уникнення їх у майбутньому.

На зустрічі було представлено результати аналізу контенту веб-простору бібліотек ОТГ, який провела Світлана Дмитрів, головний методист НМВ ЛОУНБ, та надано рекомендації «Як сподобатися найвибагливішим інформаційним гурманам у віртуальному просторі». Учасники зустрічі у презентації провідного методиста Галини Конипки «Бібліотека: техніки та практики промоції читання» ознайомитися з досвідом роботи комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна бібліотека для дітей». Віра Вергун, директор комунального закладу «Публічна бібліотека Давидівської сільської ради ОТГ», ознайомила присутніх з корисними ініціативами бібліотек Давидівської ОТГ: (проектами, акціями, партнерством).

Всі бажаючі отримали інформаційний буклет «КЗ «Публічна бібліотека Давидівської сільської ради ОТГ», методичні поради «Портфоліо успішного бібліотекаря: інтерактивні заходи та їх організація» (ЛОУНБ), а також позитивні враження від екскурсії, що була організована бібліотекою села Давидів.

День бібліотек

День бібліотек об`єднаних територіальних громад триває у Давидові…

Опубліковано Давидівська сільська рада об'єднаної територіальної громади Середа, 3 квітня 2019 р.

Facebook-сторінка «Давидівська сільська рада об’єднаної територіальної громади».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)