«Продовжує жити тільки те, що змінюється», − Ханке Зюль, експертка у сфері шкільних бібліотек Франкфурта-на-Майні (Німеччина)

2004 рік… Пам’ятаєте ті часи, коли в інформаційному просторі публічних бібліотек країни почали відбуватися дискусії навколо абсолютно практичних питань: що таке публічна бібліотека, якою вона має бути, її соціальна роль, стратегічне планування інституційної спроможності, успішність веб-сайту, тощо?

Скрижалі історії!.. 15 років потому ми так само переймаємося нагальним − чи відповідають бібліотечні послугу запитам мешканців громади?

Та для визначення стратегічного напряму руху нам тоді потрібні були знання, адаптація досвіду закордонних колег, ну й, нарешті, вмотивований погляд методиста.

Згадаймо видання, де Інною Олексіївною Цуріною та Ніною Олександрівною Гудімовою було здійснено спробу визначити загальні принципи організації діяльності публічних бібліотек. Методичний посібник «Публічна бібліотека: місія. (З досвіду різних країн. Погляд методиста)» (розділ “Видання”) став тим підґрунтям, завдяки якому сьогодні на бібліотечній мапі країни книгозбірні можна ідентифікувати як:

  • центри громадської діяльності та інформування,
  • центри підтримки формальної та неформальної освіти,
  • «двері» до навчання для дошкільнят,
  • дослідницькі центри тощо.

А наступна теза залишається актуальною й сьогодні:

«Публічна бібліотека − це культурний центр, що забезпечує інформаційні потреби як реальних, так і потенційних користувачів, надає можливість міжособистісного спілкування практично всім жителям зони обслуговування, організує їхнє культурне дозвілля.

Вона має бути наближена до конкретних людей, враховувати їхні інтереси і потреби, поступово перетворюючись на необхідну складову інфраструктури регіону. Бібліотека не може існувати, якщо в ній не зацікавлене населення, яке не готове її підтримати.

Сьогодні надзвичайно актуальними є питання:

  • Чи повинні бібліотеки доводити свою значущість?
  • Чи розуміє суспільство їхню роль у своєму поступі вперед?
  • Чи відповідають вони потребам місцевого населення, вимогам сьогодення?
  • Як у непростих сучасних умовах зробити діяльність публічних бібліотек ефективною?»

Бібліотекарі є хто учасником, а хто звичайним спостерігачем процесу змін смислів та бачення ролі наших закладів в епоху розвитку інформаційного суспільства та діджиталізації.

Наразі маємо ще один виклик − реформу децентралізації, що реалізується нині в Україні. І хоча зараз мережа публічних бібліотек України переживає значні трансформації (формуються нові моделі самої бібліотеки, нові підходи до функцій бібліотеки) варто не втратити, а наразі й посилити комунікацію з представникам органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, які відповідають за надання культурних послуг населенню та бібліотекарями в громадах.

Коли про книгу, читання та сталий розвиток бібліотеки, її плани на майбутнє, говорить голова громади, розумієш – майбутнє твориться тут і зараз. Спроможна громада завжди привабливіша для проживання, інвестицій та креативної економіки тоді, коли публічна бібліотека сприймається мешканцями як суспільне благо.

Знайомтесь – Юрій Бова (голова Тростянецької ОТГ) та Анатолій Федорчук (Бориспільський міський голова) розказують своє бачення про книгу, читання та бібліотеку.

Джерело: ТРК Тростянець

Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук про книгу, читання та бібліотеку.Дякуємо Анатолію Соловйовичу за те, що попри зайнятість та щільний графік він знайшов час відвідати міську бібліотеку, переглянути мистецьку виставку і поділитись своїми думками з приводу важливості бібліотеки.

Опубліковано Бібліотека: Бориспіль Середа, 29 травня 2019 р.

Джерело: facebook-сторінка «Бібліотека: Бориспіль»

Змінюйте підходи, шукайте ніші в інфраструктурі громади, посилюйте бібліотечні цінності діями, шукайте можливостей для комунікацій та співпрацюйте!

N. B. Якщо з 2004 року ви зволікали зі змінами, у 2009 − вагались чи подавати свою заявку на програму «Бібліоміст», у 2016-2017 – вичікували, чим закінчиться реформа, тоді цей вислів саме про вашу бібліотеку: «What Is Dead May Never Die» (НВО, т/с «Гра престолів»).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)