Світле майбутнє унікального села

На Сумщині на сьогоднішній день діє 36 об’єднаних територіальних громад. Вже 64 % населення області  проживають в ОТГ. Наша увага маленькому селу Залізняк Верхньосироватської сільської ОТГ.

Для довідки: Верхньосироватська сільська об’єднана територіальна громада

Створена : 29 жовтня 2017 року Кількість рад, що об’єдналися: 2

Площа об’єднаної територіальної громади: 174.65 км 2

Чисельність населення громади: 6344

Сільське населення: 6344

Ця історія є яскравим прикладом того, як кілька небайдужих людей консолідувавши зусилля можуть змінити майбутнє.

Це ілюстрація можливостей бібліотеки і бібліотекарів бути невід’ємною складовою соціокультурного життя громади.

6 вересня 2019 року газета «Урядовий кур’єр» надрукувала матеріал Олександра Вертіля «Під знаком цикорію – шануючи історію».

Село Залізняк належить до населених пунктів, які мають глибоке історичне коріння, починаючи від Попівської академії, відомої не тільки в Україні, а й у Європі та світі, і закінчуючи густими розсипами небесного цикорію, що став своєрідною візиткою села ще наприкінці позаминулого століття, а зараз набуває історичного бренду.

В Залізняку успішно поєдналися кілька визначальних факторів для успішного розвитку внутрішнього туризму, бо до таких куточків України не треба нікого заманювати — місцевість сама розповідає про свою унікальність красномовною історією.

Та чи завжди її можна почути? На жаль, ні. А ось щоб цей голос звучав повносило, група місцевих і сумських ентузіастів взялася за конкретну роботу.

Місцеві ентузіасти (зліва направо) Ірина Варламова, Геннадій Пономаренко та Юлія Єгорова (фото Олександра Вертіля)

Ірина Варламова, методист відділу освіти, культури, молоді і спорту Верхньосироватської ОТГ заручилася підтримкою однодумців, серед яких директор Верхньосироватської книгозбірні Юлія Єгорова та бібліотекар Залізняцької сільської філії Юлія Неваленна, і спільно вирішили відродити вирощування й промислове виробництво цикорію, надавши йому нового дихання.

Йдеться про відкриття цикорної бібліотеки-кав’ярні, яка б стала місцем і екскурсій, і відпочинку туристів за чашкою духмяного напою.

Цикорний  проєкт подали на конкурс «Неймовірні села України-2019», який нині успішно презентує Сумську область.

Придбавши вуличні будинки під еко- та аграрну бібліотеку, сушарки для коріння цикорію, інвентар для обробки рослин, кавомолки тощо, вдасться створити чудову туристичну платформу для численних відвідувачів.

Про те, що їхні зусилля дають бажані результати, свідчить поступове відродження Залізняка. Адже почали активніше повертатися до рідних домівок їхні власники, які свого часу в пошуках кращого життя залишили рідне село, більшає діток, запрацювали торговельні заклади, тут влаштовують фотоконкурси, зустрічі письменників, краєзнавців тощо.

Поталанило місцевим селянам з депутатом сільської ради. Геннадій Пономаренко постійно переймається клопотами своїх виборців, надаючи всіляку допомогу.

Ми чекаємо продовження цієї історії і сподіваємося, що вона надихне інших бібліотекарів на нові ідеї, а представників влади – на підтримку бібліотек.

Повний текст статті тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)