Участь у конкурсних та грантових програмах – нові можливості розвитку бібліотек та місцевих громад

Сьогодні бібліотеки, як і інші культурні інституції країни мають широкі можливості для власного розвитку, долучаючись до різноманітних проектів, конкурсних та грантових програм. Однією з таких ініціатив став проект «Літературно-меморіальний простір «Анатолій Овсієнко. Зцілення сміхом», який  підготувала Вугледарська міська публічна бібліотека.  Цей проект став єдиним у Донецькій області, що увійшов до числа переможців всеукраїнського конкурсу «Малі міста –  великі враження», який реалізується Міністерство культури України. Мета цього конкурсу – підтримка культурних ідей у невеликих населених пунктах та ОТГ, з населенням до 50 тис жителів.  На реалізацію культурно-мистецьких акцій держава виділяє 70% від вартості проекту, а 30% має складати співфінансування з місцевого бюджету.

Результатом  співпраці публічної бібліотеки та місцевої влади стала  поява у Вугледарській ОТГ нового сучасного культурного простору з першим у місті чудовим муралом  за мотивами творчості Анатолія Овсієнка. На майданчику є літературні ліхтарі з парасольками, літературні лавочки у вигляді олівців та розкрита книга з цитатою  сліпого поета. Вперше, завдяки проекту, було здійснено перевидання збірок поета, а також видання збірки «Чудасія» шрифтом Брайля для людей з вадами зору.

Олена Шаніна, фахівець  Вугледарської міської бібліотеки  та  автор проекту,  під час ефіру  радіо Голос Столиці у програмі  МАРШРУТЫ.UA: Вугледар розповіла, що Вугледар – відносно молоде місто, у ньому мешкає 15 тисяч населення, але через події  на Сході країни, сьогодні ще офіційно зареєстровано 8 тисяч переселенців. Середній вік населення в місті 35 років,  а 80% працюючого населення – це шахтарі.

«Наше місто молоде йому лише 55 років, у нас немає  столичних історичних фортець та стародавніх замків. Однак наше  місто живе і розвивається. Громада міста мобілізувалася і почала відповідальніше ставитися  до того, що вона має. У місті діє і молодіжний клуб, і волонтерський клуб. На прохання  долучитися до проекту, ми отримали велику підтримку як від містян, так і міської ради», – розповідає Олена Шаніна.

«Наша бібліотека зараз дуже популярне місце  – центр, який активно відвідують люди.  Бібліотека сьогодні значно виходить за рамки стереотипного сприйняття в суспільстві щодо простого книжкового обслуговування користувачів,  на сьогодні це справжній молодіжний центр – є комп’ютери, доступ до  інтернету.  Молодь працює в бібліотеці над курсовими роботами та рефератами,  і одночасно люди пенсійного віку, які не вміють користуватися інтернетом, отримують фахову  підтримку від консультації до практичної допомоги – придбати квиток на потяг, або зареєструватися в пенсійному фонді. Для певної вікової категорії відбуваються покази ретро кіно, але хочу з приємністю відзначити, що читачі молодіють, значно збільшилася юнацька категорія користувачів».

31 жовтня було відзначено фінал проекту “Літературно-меморіальний простір “Анатолій Овсієнко. Зцілення сміхом”, на відкриття культурно-мистецького простору завітали гості з усієї Донеччини від Краматорська до Маріуполя. Презентація пройшла біля будинку, де мешкав поет-гуморист Анатолій  Овсієнко. Інформація про подію була висвітлена в місцевих ЗМІ: сайт  Волноваха city, сайт KuMar.

«Бажаю колективу Вугледарської міської публічної бібліотеки натхнення, нових цікавих проєктів і перемог. Впевнений, така команда в змозі перетворити бібліотеку в громадський простір сучасного європейського рівня, а я зі свого боку обіцяю всебічну підтримку!» – написав на своїй сторінці в Фейсбук Андрій Силич, Вугледарський міський голова.

Нагадаємо, що  1 листопада  Український культурний фонд оголосив про старт конкурсних програм на 2020 рік. Оновлено та збільшено кількість конкурсних програм УКФ. До тих, що діяли 2019 року, додалися програми, розроблені спільно з міжнародними партнерами: «Культура. Туризм. Регіони» ‒ з USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ), SME.DO (офіс розвитку малого та середнього підприємництва при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства); «Культура заради змін» у партнерстві з програмами підтримки “MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді” Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» (EVZ). Також у 2020 році УКФ впроваджуватиме нову програму «Культурні столиці України», спрямовану на промоцію та розвиток культури в рамках реформи децентралізації з урахуванням спроможності територіальної громади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)