Будь-які зміни несуть із собою нові можливості

До історії питання…

Бородянська селищна об’єднана територіальна громада, що на Київщині, створена 23 грудня 2018 року. За даними сайту «Децентралізація в Україні» кількість рад, що об’єдналися — 9 (16 населених пунктів), площа ОТГ — 316,58 км2, чисельність населення— 20 690 осіб, у т. ч. міського населення — 13 215.

На даний час триває процес розробки Стратегії розвитку Бородянської ОТГ на період до 2025 року.

Якою себе бачить громада у майбутньому? «Інвестиційно приваблива, самодостатня громада Київщини, що розташована на перетині торгівельних та традиційних маршрутів з конкурентоспроможною економікою, що базується на розвитку бізнесу у сфері сільського господарства, екологічно чистому виробництві і зберіганні агропромислової продукції з глибоким ступенем переробки, а також потужній логістичній мережі», — проголошує офіційний сайт Бородянської селищної ради.

Наступним етапом розробки стратегії стала ініціація збору пропозицій від юридичних та фізичних осіб громади щодо ідей проектів, які дозволять сформувати операційну частину Стратегії.

Пропозиції буде відібрано, проаналізовано та розділено за пріоритетом робочою групою з розробки Стратегії. За результатами цієї роботи визначатимуться джерела фінансування найважливіших для громади проектів.

Ідеї мають відповідати таким критеріям:

  • проектна ініціатива повинна бути спрямована на досягнення суспільної вигоди;
  • отримувачем вигод від реалізації проекту не може бути окрема фізична або юридична особа;
  • термін реалізації проекту – не більше 3 років у період 2020– 2022рр.;
  • подібний проект ще не реалізовувався на території громади;
  • існує людська та технічна спроможність для реалізації проекту;
  • проектна ідея стосується одного завдання із Стратегії розвитку Бородянської громади.

Бібліотечна робоча майстерня в дії…

І хоча збір проектних ідей триває лише до 31.11.2019 року включно, а одним із завдань є «створення центрів місцевої активності на базі сільських закладів культури», бібліотекарі вже сьогодні готуються до конструктивної комунікації.

Так, 13 листопада Бородянська РЦБС запросила колег на воркшоп «Інновації — необхідна умова розвитку бібліотек». Тут  варто пригадати принципи функціонування публічних бібліотек у світі:

  • адекватне реагування на виклики часу;
  • пошук нових ідей для розвитку;
  • налагодження міждисциплінарної комунікації;
  • залучення соціально-відповідального бізнесу до інноваційних сервісів в обслуговуванні користувачів тощо.

Ось чому, наприклад, Нью-Йоркська публічна бібліотека (New York Public Library (NYPL)) однією із ключових цінностей для себе визначила: «Інновація: ми завжди вчимося, постійно освоюємо нові способи діяти краще й діємо краще».

І як вважає Пол Хоукен (Paul Hawken), підприємець, еколог, автор, спікер: «Хороший менеджмент — це мистецтво зробити проблеми настільки цікавими та їх рішення настільки конструктивними, що будь-хто захоче займатися ними».

Генерування ідей — справа не з легких. Воркшоп передбачає високу інтенсивність групової взаємодії, активність учасників, особистий досвід. Тому розпочали із теоретичних засад та завдань удосконалення професійного рівня, правил навчального заходу, презентації Валентина Вашуленко, директора Бородянської РЦБС.

Для проявів креативності необхідна доступність інформації та знань, а також група вмотивованих людей, що володіють широким набором умінь та навичок.

Перед учасниками заходу було поставлено завдання визначити та проаналізувати перешкоди, що існують та обмежують розвиток бібліотечної галузі, напрацювати рекомендації для вирішення цих проблем.

Якщо діяти за формулою «ЛЮДИ + ПРОЦЕС = УСПІХ», в основі будь-якої інновації/реформи стоїть людина. Тому формат заходу передбачав не лише захист міні-проектів, але й роботу в групах, ділове і неформальне спілкування.

За задумом організаторів презентація міні-проектів, розроблених як домашнє завдання, відбувалася наступним чином. Працюючи в групах, учасники заходу створили «Банк Ідей», в реалізацію яких «Спонсори» вкладали кошти. «Експертами-спонсорами» виступили: Наталія Гарбуз, завідуюча районної дитячої бібліотеки, і Галина Некрутенко, провідний методист.

Хто став переможцями заключного етапу й отримав найбільшу суму коштів за свої креативні ідеї, читайте на сторінці Бородянської ЦБС у Facebook.

Від себе особисто хочу додати, що це той випадок коли керівництво централізованої бібліотечної системи, розуміючи виклики, перед якими може опинитися кожна з бібліотек у процесі передачі до комунальної власності об’єднаної громади закладів культури, активізує творчій потенціал колективу, працює на випередження, вирішуючи комплексні завдання.

Валентина Вашуленко переконана, що отримані знання, активний діалог і взаємодія, командна робота з наголосом на динамічне знання посприяли згуртуванню колективу та виробленню стійкої позиції перед викликами сьогодення.

Адже «… БІБЛІОТЕКА є саме тим природнім місцем для того, щоб люди збиралися разом, обговорювали ідеї, щоб таким чином вчилися і розвивалися. Сучасна бібліотека має служити потребам громади. Вона має надихати і забезпечувати комфорт. Людям треба таке “третє місце” поза оселею і роботою, місце, де вони відчуватимуть себе частиною громади», — Голос Америки. Українською.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)