У фокусі бібліотеки минувшина простих людей

Знаєте як це буває? Спочатку, завдяки грі «Світ Громад», ти знаходиш матеріал про колег, від якого в тебе перехоплює подих. Згодом, наприкінці робочого дня, читаєш допис радника з питань децентралізації, що збігається з твоїми переконаннями. Випадковостей не буває — лише потрібно побачити причинно-наслідкові зв’язки.

Коротко про те, що об’єднує…

Цитую Сергія Романовича, радника з питань децентралізації у Житомирського офісу з розвитку місцевого самоврядування: «Я переконаний, що бібліотека — це не лише приміщення для читання літератури, а освітньо-культурно-інформаційний простір для проведення різноманітних заходів, інформаційних кампаній, творчих студій, перегляду відео-лекцій prometheus тощо. Важливо розуміти, що в умовах децентралізації сучасна публічна бібліотека є провідною соціально-комунікативною структурою об’єднаної громади, яку можна і потрібно залучати до будь-яких просвітницьких заходів. Вважаю, що жодні перетворення та переформатування діяльності закладів культури неможливі без сформованої команди фахівців, які здатні опановувати виклики сьогодення, генерувати та успішно втілювати новаторські ідеї». У своєму дописі на facebook (20.11.19) пан Сергій поділився враженнями від перебування у Вільшанській ОТГ: «Одна з небагатьох об’єднаних громад, яка стала на шлях реформування сфери культури. Що потребує, на мою думку, в першу чергу не значного фінансування, а як будь-яка інша сфера трансформації: активних, ініціативних, креативних ентузіастів готових до рішучих кроків та необхідних змін. Адже за кожною реформою стоять люди, які щоденними послідовними діями змінюють світ навколо себе».

От саме про таких активних, рішучих й ініціативних колег із Вороновицької ОТГ, що на Вінниччині, йтиметься далі.

Довідка: За даними офіційного сайту «Децентралізація в Україні» Вороновицька селищна об’єднана територіальна громада створена 18 грудня 2016 року (Постанова ЦВК).

Кількість рад, що об’єдналися: 2
Площа об’єднаної територіальної громади: 82.8 км2
Кількість старостинських округів: 1
Чисельність населення громади: 7837
Міське населення: 6564
Сільське населення: 1273

Переосмислення історичної пам’яті… чутлива тема для більшості наших співвітчизників. Маємо в своїй історії низку події, що потребують не лише науково-пошукового підходу у своєму вивченні, але й просвітницького в їх висвітленні. Чи може бібліотека претендувати в громаді на звання осередку усноісторичних досліджень? Досвід Вороновицької бібліотеки Вінницької ЦБС переконує, що «так».

Довідка: Усна історія — це новий напрям сучасних наукових досліджень, що інтенсивно розвивається з другої половини XX ст. та зосереджений на зборі та аналізі історичних фактів у вигляді усного свідчення учасників-свідків для того, щоб акцентуватися на минулому не лише як на політичних подіях і процесах, а й на повсякденному житті людини. Перетворення усної історії на окрему методику фахового пізнання розпочалося у 30–40-х роках ХХ століття у США й завершилось у 60–70-х роках, це зумовило появу руху за «історію знизу» та пов’язаного з нею зацікавлення усною історією, що супроводжувалося зміщенням фокусу з життєписів видатних особистостей на минувшину простих людей.

Бібліотечні працівники не стоять осторонь, а накопичують досвід здійснення усноісторичних досліджень. Вони збирають спогади, свідчення мешканців своїх населених пунктів, що пережили разом зі своєю країною та її народом складні віхи історії України. «Ми займаємося пошуковою роботою у вивченні історії селища, — стверджує  Оксана Юрченко, завідувачка  бібліотеки, — тому вирішили дослідити обеліски, які знаходяться на території селища, де були розстріляні євреї під час Другої світової війни». Пропонуємо переглянути сюжет.

Бібліотека теж вписала свою сторінку в історію громади. Наприкінці вересня вона відсвяткувала ювілей — 75 років від дати першого запису в інвентарній книзі, тобто від дати свого відкриття.

Докладніше про бібліотечні активності, ресурси та послуги, зокрема безкоштовні курси комп’ютерної грамотності, де жителі громади можуть друкувати тексти у програмі Word, користуватися електронною поштою, шукати інформацію в інтернеті, спілкуватися за допомогою програми Skype, можна ознайомитися на блозі бібліотеки.

І хоча бібліотека залишається у складі централізованої бібліотечної системи Вінницького району, об’єднана територіальна громада на чолі із Олександром  Ковінько, головою Вороновицької ОТГ, всіляко підтримують бажання бібліотеки стати в громаді центром громадського життя.

«Найкращим способом залучити читачів до бібліотеки — є сам фонд та послуги, які надаються, — вважає голова громади. — Сучасна бібліотека – це не тільки читання – це центр громадського життя. Тому селищна рада підтримує нашу бібліотеку та ідеї бібліотекарів. Ми придбали в бібліотеку ноутбуки для проведення курсів комп’ютерної грамотності для всіх бажаючих та підключили їх до швидкісного інтернету. Придбали переносну акустичну колонку для проведення заходів та виділяємо кошти на придбання нових книг. Також, бібліотека знаходиться на повному нашому утриманні, тобто, заробітна плата, а ми ввели ще одну ставку бібліотекаря, світло, опалення – це оплачує Вороновицька селищна рада. І я вірю, що ми разом спільними зусиллями зможемо повернути у людей любов до читання книг!».

Джерело: офіційний сайт Вороновицької об’єднаної територіальної громади

«Перетворюючи нашу бібліотеку на сучасну, ми намагаємося поставити себе на місце читача, зрозуміти, чого не вистачає, щоб зробити простір більш зручним. Наприклад, можливість попити води, чай чи каву; місце, де ти будеш знаходитись, коли твоя дитина відвідує школу мистецтв. Потрібно думати, не як бібліотекар, а як читач. Ми почали працювати як бібліотечний простір з елементами коворкінгу, і вже на сьогодні можемо сказати, що маємо успіх у такому форматі. Постійно приходять молоді люди, студенти, які просто сидять, працюють з власними гаджетами, читають книжки і проводять тут цілий день. Кожен з нас свою бібліотеку робить такою, якою її хоче бачити наш користувач. Якщо у користувача є потреба в чому, її треба почути і спробувати реалізувати. Але перше, що можуть зробити бібліотекарі – це повернутися обличчям до свого читача», — запевняє директорка Вороновицької бібліотеки.

Перегляд відеосюжету із Оксаною Юрченко мене переповнив почуттям гордості за професію, яку ми обрали, за спільні цінності у любові до малої Батьківщини, за прагнення переосмислити історичну пам’ять громади, вдячності за служіння кожному, хто переступає поріг БІБЛІОТЕКИ.

P.S. Ви спитаєте, що пов’язує пана Сергія із Вороновицькою бібліотекою? Відповідь — Тетяна Миколаївна Марченко, завідувачка науково-методичного відділу Вінницької обласної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва)))

Бібліотечна Галактика… вона така непередбачувана!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)