Вітаємо переможців!

      Немає Коментарів до Вітаємо переможців!

У пості від 13.11.19 р. ми інформували про новий проєкт «Децентралізація та реформа культурних послуг» від Громадської організації “Товариство дослідників України” за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC), у співпраці з Міністерством культури України та Асоціацією об’єднаних територіальних громад.

Проєкт передбачає розроблення  нових стандартів надання культурних послуг населенню на основі проведених досліджень, з урахуванням кращих існуючих практик та місцевого попиту та забезпечення посилення поінформованості, комунікації та ресурсного потенціалу ОТГ для надання якісних та доступних культурних послуг в громадах. До участі в проєкту мали долучитись ОТГ з Житомирської, Полтавської, Чернівецької та Херсонської областей.
За результатами відбору до участі у проекті було обрано 8 ОТГ:

1.Житомирська область:

Олевська міська ОТГ  (створено відділ культури, серед закладів культури: міський Будинок культури, Централізована бібліотечна система, Олевський краєзнавчий музей);
Тетерівська сільська ОТГ  (створено відділ культури та туризму. На офіційному сайті громади надано перелік туристичних об’єктів, інформацію про заклади культури вдалось знайти в «Стратегічного плані розвитку Тетерівської об’єднаної територіальної громади до 2020року» де зазначено, що заклади культури представлені  2-ма будинками культури, 1-м клубом, 2-ма центрами культури і дозвілля  та  3-ма бібліотеками). До речі, «Програмою соціально-економічного розвитку Тетерівської сільської ради на 2019рік» для бібліотек передбачено придбання мультимедійних проєкторів , 3D-книг (6 шт.).

    1. Полтавська область:

Великобагачанська селищна ОТГ (культурно – освітню роботу у Великобагачанській ОТГ здійснюють 11 клубних установ, 10 бібліотечних закладів, Великобагачанська дитяча музична школа імені Ф.Д. Кушнерика, Великобагачанський краєзнавчий музей – інформація з «Плану соціально – економічного розвитку об’єднаної територіальної громади Великобагачанської селищної ради на 2019 рік»).   До речі, директор Районної центральної бібліотеки – Балюк Світлана Григорівна входила до Робочої групи з розробки Стратегії ОТГ.
Опішнянська селищна ОТГ (відомо, що Опішню величають визнаною столицею українського гончарства, але дивно, коли інформацію про заклади культури громади знаходиш в «Історичній довідці»: «Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішні,  Меморіальний музей-садиуа гончарки Олександри Селюченко, Музей мистецької родини Кричевських, Меморіальний музей-садиба гончарської родини Пошивайлів, Меморіальний музей-садиба філософа й колекціонера опішнянської кераміки Леоніда Сморжа, Центр розвитку духовної культури селища Опішні,  Опішнянська масова бібліотека, Міськомлинянський сільський клуб)

      1. Херсонська область:

Новокаховська міська ОТГ  (кількість закладів культури клубного типу – 9 ,
шкіл естетичного виховання – 2 (та 2 підрозділи),
масових універсальних бібліотек – 14 (в т.ч. 8 у сільській місцевості). При 9 бібліотеках працюють інтернет-центри для користувачів. Кількість музеїв – 5, в тому числі підпорядковуються відділу культури і туризму – 3, відомчі – 1 (музей ПАТ «ДМК «Таврія»), 1 музей працює при Таврійському виконавчому комітеті).
Каланчацька селищна ОТГ (Головний будинок культури та 9 філій, Централізована бібліотечна система – 10 публічних масових бібліотек) .

4. Чернівецька область:

Новоселицька міська ОТГ (на офіційному сайті громади окрім документів про «Порядок визначення вартості та надання платних послуг  закладами культури Новоселицької міської ради» та «Програму розвитку  культури, збереження національних традицій та звичаїв Новоселицької об’єднаної територіальної громади на 2018-2019 роки» (200 тис. грн.)  інформації про кількість закладів культури не знайдено);
Усть-Путильська сільська ОТГ (створено Відділ освіти, культури та спорту, на офіційному сайті громади вдалось дізнатись про існування двох бібліотек) .

Впевнена, що кожна з обраних ОТГ отримає:

SWOT-аналіз культурно-ресурсного потенціалу своєї громади;

результати досліджень потреб і бажань жителів громади щодо напрямів розвитку сфери культури;

змодельовану систему стандартів якості та доступності культурних послуг в громаді;

моделі поліфункціональних центрів культурних послуг відповідно до потреб жителів громади.

Відслідковуємо і ділимось інформацією!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)