Євген Нищук: ”Успішний розвиток регіонів безпосередньо пов’язаний з новим баченням культури”

15 березня Міністерство культури України  спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань культури і духовності спільно провели круглий стіл на тему: «Децентралізація у сфері культури: можливості та виклики».

Були обговорені переваги і виклики децентралізації яка відбувається в державі.

Міністр культури України Євген Нищук зазначив: «Одним із наших основних завдань в умовах децентралізації є донесення до місцевих органів влади і новостворених громад, що сьогодні культурні інституції несуть набагато ширші функції, аніж за принципом  радянської ідеології в них вкладалося, а також те, що успішний розвиток регіонів безпосередньо пов’язаний з новим баченням культури. Це нові  робочі місця і розвиток малого бізнесу. Сьогодні  необхідно запропонувати моральне оновлення культурних закладів, переглянути їх функціональне навантаження, ввести соціальну і економічну складову в концепцію вирішення проблеми локальних закладів культури».

Серед питань, що піднімалися на круглому столі:

забезпечення культурі, як на загальнодержавному так і на регіональному рівнях, гідного місця у суспільному сприйнятті,

законодавче забезпечення процесів децентралізації у сфері культури,

збереження закладів культури,

осучаснення локальних культурних інституцій,

рівний доступ до культурних послуг,

збереження та розвиток мистецької освіти в умовах децентралізації,

формування системи управління у сферах культури і мистецтв і ін.

До кінця року Міністерство культури планує реалізувати такі завдання:

забезпечити включення компоненту культури до основоположних  нормативно-правових актів, які розроблятимуться  з метою впровадження реформи децентралізації: виробити диференційовані моделі функціонуван6я закладів культури;

 розробити і затвердити  мінімальні стандарти забезпечення культурними послугами;

активізувати  проведення заходів у місцевих громадах щодо адвокації культурних прав.

Своїм досвідом успішної реалізації  реформи децентралізації у  сфері культури та ефективної діяльності мистецьких закладів поділилися  представники  з Рівненщини. Так, заступник  начальника  управління культури і туризму рівненської ОДА Світлана Хомяк  представила  успішно реалізовані проекти – Культурно-дозвіллєві комплекси та нові форми роботи бібліотек регіону   в умовах децентралізації.

Про можливі наслідки та ризики здійснення децентралізації для культурного простору України висловився Павло Гудімов: «Коли ми  сьогодні говоримо про небезпеки децентралізації, ми маємо розуміти, що це небезпека децентралізації культурних процесів, яка відбувається на зниженні культурного рівня.  Тобто, якби ми були розвиненою країною з поставленою централізованою системою, а потім переходили до децентралізації це було б нормально. На сьогодні я бачу неймовірний контраст  між культурними центрами та всією іншою Україною. Чим це нам загрожує  – культурні центри будуть розвиватися і надалі, а всі інші місця  культурно нівелюватися».

З поміж інших загроз, він виділив також запровадження креативних  індустрій, які  для країни з досить невисоким  рівнем культури, на його думку, може призвести до підміни цінностей  та понять.

Під час свого виступу  Павло Гудімов також зупинився на необхідності збереження ролі музеїв  і бібліотек – які є  важливими культурними центрами у кожній місцевості.

Про завдання Міністерства культури та їх рішення детальніше на сайті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)