Грошей багато не буває (частина 1)

Під час будь-яких трансформаційних процесів особливу роль у громаді починає відігравати фінансовий потенціал, який є запорукою її соціально-економічного зростання.
Отже, давайте поміркуємо щодо фінансової спроможності ОТГ. Відомо, що громади, які об’єднуються, отримують ресурси і повноваження такі, як у міст обласного значення. Не занурюючись в усі складові бюджетоформування громад можна пригадати про: 60% податків на доходи фізичних осіб, місцеві акцизи, міжбюджетні відносини з державним бюджетом (базова дотація, освітня субвенція, медична субвенція, інші субвенції), видатки, які делегуються державою на утримання закладів бюджетної сфери − освіти, культури, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту, соціального захисту та соціального забезпечення, різноманітні проекти міжнародної технічної допомоги і т.п.
Але, як відомо, коштів завжди багато не буває. Особливо актуально це для тих бібліотек ОТГ, які опинилися на периферії місцевих інтересів. Як діяти бібліотечному фахівцю в даній ситуації: погодитись із неадекватним фінансовим забезпеченням, очікувати «манни небесної», або використовуючи свою енергію, знання, здібності шукати нові можливості?
Саме у реаліях сьогодення проблеми можуть стати новими можливостями! Наявність спраги до успіху – це той особистісний складник, що дозволить досягти поставленої мети. У цьому сенсі не буде зайвим пригадати компоненти успіху, запропоновані американським психологом Дж. Макклелландом:
1. Поставити конкретну мету і спробувати досягти її своїми власними зусиллями

2. Не боятись ризикувати, але робити ставки лише на власні знання і вміння

3. І головне за кожним своїм рішення треба бачити результат.
Тому, шановні колеги, якщо не бажаєте стояти на місці та животіти, а готові до реальних дій у покращенні власного бібліопростору пропонуємо долучатись до Бюджету участі (або Громадський бюджет в об’єднаній громаді). Програма бюджетування за участі громадськості – це кошти на фінансування проектів мешканців громади, направлених на соціально-економічний і культурний розвиток ОТГ.
Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)