Бюджет участі – нові можливості для бібліотек (частина 2)

Мабуть, більшість фахівців публічних бібліотек селищних та сільських ОТГ погодяться з висновком, що керівництво новоутворених громад у першу чергу намагається вирішувати такі нагальні потреби як: ремонт доріг, будівництво чи реконструкція вуличних інженерних мереж і комунікацій, модернізація освітніх закладів і ФАПів, закупівля автобусів, пожежних автомобілів, утилізація відходів і т.п.
А створення сучасної матеріально-технічної бази публічних бібліотек та забезпечення підвищення якості їх послуг залишаються другорядними та відтерміновуються у часі. У таких реаліях відповідь на сакраментальне питання: «Що робити?» буде залежити від життєвої позиції бібліотекаря.
І саме фахівцям з активною життєвою позицією, які не сподіваються на майбутню «щедру руку» влади, а самостійно опрацьовують інформацію і діють відповідно до зовнішнього контексту та внутрішніх спонук пропонуємо ознайомитись із можливостями Громадського бюджету (Бюджету участі).
Громадський бюджет (Бюджет участі) вперше впровадили у бразильському місті Порту-Алегрі. З 1989 року близько 50 000 містян щороку бере участь у вирішенні того, як розподілити 20% річного міського бюджету. З того часу ідея участі громадян у розподілі бюджетних коштів поширилася по всьому світу і практикується більш ніж у 1500 містах на всіх континентах Землі.
Громадський бюджет в Україні
Громадський бюджет (Бюджет участі) – це частина бюджету міста (району, ОТГ), з якої обов’язково фінансуються проекти та пропозиції, подані безпосередньо громадянами. Бюджет участі надає можливість громадянам порозумітися у бюджетному процесі та робити власне місто (район,селище, село), установу (бібліотеку, садочок, школу) кращими.
В Україні бюджет участі запрацював завдяки фундації українсько-польського партнерства ПАУСІ наприкінці 2015 року. Першопрохідцями стали три міста – Черкаси, Полтава та Чернігів. Згодом долучились: столиця України, міста-обласні центри, райони і ОТГ.
Компоненти громадського бюджету
Зазвичай впровадження Бюджету участі складається з компонентів:
• місцевою радою визначається сума, яка буде виділена на бюджет участі. Так, у Києві виділили 50 мільйонів гривень, у Чернігові – 4,8 млн грн (1% від бюджету міста), у Тернополі – 5 млн грн. ивень у рік (1% від бюджету), у Черкасах на 2015-2019 роки – 5 млн грн., у Луцьку – щорічно по 500 тис. грн., у Нікополі – 300 тис. грн. на 2017 рік , у Бердичеві – 600 тис. грн., у Житомирському районі – 1 % від районного бюджету і т.п.
• автор (або автори , але віком від 16 років) повинен детально розписати свій проект: від ідеї – до витрат на його реалізацію. Проект надсилається на платформу громадського бюджету;
• відповідною радою затверджується Положення про Громадський бюджет. Відбувається відбір проектів, а після – відкрите голосування (онлайн або традиційним способом за допомогою бюлетенів у міськвиконкомі, бібліотеках, школах міста і т.п.);
• переможцями стають проекти, за які проголосувала найбільша кількість громадян;
• проекти -переможці фінансуються з Бюджету участі та реалізовуються профільними виконавчими органами місцевої влади .
Бюджет участі в ОТГ
Приємно констатувати, що до організації і запровадження бюджетування за участі громадськості долучились ОТГ:
Новопсковська селищна громада (Луганська обл.). Орієнтовний обсяг фінансування Програми в 2017 році складає 1 млн грн.
Пирятинська міська громада (Полтавська обл.). Загальний обсяг громадського бюджету на 2017 рік складає 200 000 грн ., а починаючи з 2018 року, в розмірі 1% від надходжень загального фонду бюджету міської об’єднаної територіальної громади і т. п. Протягом 2017 року допомогу у запровадженні БУ, включаючи систему «Громадський Проект», отримають: Баштанська міська ОТГ (Миколаївська обл.), Зеленодольська міська ОТГ (Дніпропетровська обл.).
Першим селом в Україні, де реалізовують проекти місцевих мешканців за кошт бюджету сільської ради, стало село Давидів (Львівська обл.). На сесії сільської ради депутати проголосували за виділення на громадський бюджет 200 тис. грн. Кожен житель села зможе запропонувати свою ідею. У разі, якщо ідея переможе в конкурсі, проект реалізують коштом бюджету Давидова.
На що спрямовують проекти ?
У першу чергу на комфортне проживання мешканців, на сприяння соціально-економічного, культурного і просторового розвитку певної території.
Маючи новаторське творче бачення автори культурно-мистецьких проектів спрямували їх на суспільне згуртування, міжкультурний діалог, підвищення привабливості та розвиток потенціалу закладів культури, культурну освіту і т.п.
Серед культурно-мистецьких проектів – переможців можна зазначити:
Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)