Як додати людям енергії

Розпочалась пора літніх таборів, спеки та звітного періоду за перше півріччя. Ми гадали, що активності у бібліотечному всесвіті країни поступово спадуть. Помилилися. Колесо змін не зупинити, поступове набирання обертів пришвидшується, та й кортить розповісти усьому бібліотечному люду про досягнення чи, можливо, виклики.

Розпочнемо із презентації діяльності від Людмили Молчанової, директорки Волочиської центральної бібліотеки, що на Хмельниччині.

А ще радимо відправитися в інформаційний туризм, проклавши маршрут на сайті «Волочиська центральна бібліотека».

Якщо вам, бібліотекарю, доручать модерувати захід, на якому розглядатимуть питання залучення активної молоді до прийняття рішень у громаді, налагодження системного діалогу із владою, розробці механізмів діяльності Молодіжної ради, будьте певні – вам громада довіряє. І цьому підтвердженням є проведення заходу у форматі «Жива бібліотека» на тему «Розвиток місцевого самоврядування очима молоді», що відбувся за сприяння Волочиської центральної бібліотеки.

Рухаємося далі. Наступна наша зупинка на іншому боці бібліотечного всесвіту країни. Вас вітають бібліотекарі Слов’янська, Соледару та Лиману, що на Донеччині. Як із реформою децентралізації має змінитися робота бібліотеки, дивіться у наступному сюжеті.

Джерело: TheSplus

Очікування суспільства від бібліотечних установ стрімко змінюється. Бібліотеки, як місця формування демократичних думок, одночасно визнають колективну відповідальність за збереження культурної спадщини.

Peter Blenski, Milwaukee-based children’s librarian, вважає, що «…успішний бібліотекар сьогодні частково повинен бути й вчителем, й соціальним працівником, планувальником подій та ІТ-помічником, артистом, фахівцем з промоцій читання, і звісно, адвокатом». Хочеться вірити, що ми, бібліотекарі, усвідомлюємо потребу, навчаючись навчати наших користувачів.

Наостанок пропонуємо сторітелінг від  Ірини Гнатюк, директорки Будинку культури с. Берег Смизької ОТГ, що на Рівненщині, «Зміни творять люди або як заклади культури стають центрами місцевої активності задля розвитку громади».

Джерело: ГО «Інститут Соціокультурного Менеджменту»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)