Досвід Литви

      Немає Коментарів до Досвід Литви

У минулому році у Центрах європейської інформації 9 областей України відбулась міжрегіональна веб-конференція, на якій обговорювались перспективи розвитку та виклики, які постали сьогодні перед бібліотечними закладами. До участі було запрошено директора Вільнюської публічної бібліотеки Петраса Зірлуса, який розповів про сучасну мережу бібліотек  Литви.
На нашу думку, не буде зайвим навести окремі тези, щодо досвіду реформування бібліотек Литви в умовах децентралізації.
Сьогодні мережа бібліотек в Литві складається з Національної бібліотеки – головної наукової бібліотеки Литви, п’яти обласних публічних бібліотек та шістдесяти п’яти муніципальних бібліотек, кожна з яких має свої філіали (в середньому від десяти до тридцяти). На сьогодні, така система задовольняє і бібліотекарів, і читачів, оскільки бібліотеки розподілені досить рівномірно.
У зв’язку зі зменшенням кількості населення, спричиненим зміною місця проживання чи виїздом місцевих мешканців за кордон, з боку влади постає питання про скорочення окремих бібліотечних закладів, однак громада, у повноваженні якої прийняття таких рішень, є противником закриття, тому всі бібліотеки збережені і функціонують.
Всі філіали фінансуються за рахунок місцевого бюджету. Для наповнення книжкового фонду держава виділяє суму в розмірі 2 млн. євро. Ці кошти Міністерство культури розподіляє по районах залежно від кількості населення. Муніципалітети, які мають більші фінансові ресурси, виділяють своїм бібліотекам додаткові кошти на закупівлю книг.
Методичною діяльністю, як пояснив директор Вільнюської публічної бібліотеки, займаються, в основному, муніципальні бібліотеки. Обласні бібліотеки з цією метою можуть проводити з ними спільні заходи, реалізовувати спільні проекти тощо.
Спеціалізованих дитячих бібліотек у Литві немає. В окремих публічних бібліотеках створено дитячі відділи, у низці закладів діти обслуговуються разом з дорослими, є шкільні бібліотеки. У той же час, відсутність дитячих бібліотек є мінусом, адже якщо не займатися з дітьми змалку, то у підлітковому віці їх буде значно складніше зацікавити. Разом з тим бібліотеки активно співпрацюють з дитячими садками та школами.
Система нестаціонарного обслуговування у Литві, у порівнянні з іншими країнами, розвинута менше. Практикується робота з літніми людьми, які не мають можливості відвідувати бібліотеки через стан здоров’я – книги їм приносять додому.
Підвищення кваліфікації працівників бібліотек здійснюється, переважно, за рахунок проектних коштів – держава грошей на це не виділяє. Окремі муніципалітети, які мають більше фінансових можливостей, здійснюють це за власний рахунок. У той же час, ведеться робота над тим, щоб навчання фінансувалося за державний кошт, адже підвищення кваліфікації має бути систематичним, а на проектній основі це зробити важко.
Для колегіального вирішення тих чи інших питань бібліотеки активно створюють різні асоціації. Є асоціації, які об’єднують публічні, муніципальні, наукові бібліотеки тощо. Це дозволяє обмінюватися досвідом, проводити спільні заходи, готувати та реалізовувати спільні проекти.
Запис веб-конференції можна переглянути за посиланням на YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=z7E6G39jaIU

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)