Реалізація проекту ПУЛЬС

За допомогою проекту ПУЛЬС, заходи якого спрямовані на підвищення обізнаності громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування, реалізуються завдання з підготовки бібліотек, як комунікаторів реформ у співпраці з громадськими організаціями, посиленні спроможності місцевих лідерів, залучення місцевих ЗМІ з метою поширення інформації про реформу і місцеві ініціативи. Проект виконується Асоціацією міст України (АМУ) у партнерстві з IREX/Україна (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Саме на бібліотекарів та громадських активістів програма ПУЛЬС покладає відповідальну місію – провести інформаційні заходи із залученням громадян до реалізації реформи децентралізації.

Так у березні в рамках реалізації проекту відбулись:

  • 13-15 березня 2017р. в м. Хмельницький тренінг на тему «Розбудова спроможності місцевих ініціатив ОТГ через співпрацю бібліотек та громадськості», учасниками якого стали представники Яворівської районної централізованої бібліотечної системи та ГО Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини;
  • 16–18 березня 2017р. в м. Вінниця тренінг на тему «Моя громада – мій добробут», учасниками якого стали представники бібліотек і громадських організації України з Вінниччини, Житомира, Бершаді, Хмільника, Волині, в т.ч. й координатор проекту від Іллінецької центральної бібліотеки.

У Запоріжжі також пройшов триденний тренінг на якому учасники із Запорізької, Сумської та Донецької областей дізнавалися про перебіг реформи місцевого самоврядування, вчилися правильно інформувати громадян про реформу, дізнавалися про основні засоби інформаційного супроводу проекту, і звісно ж знайомилися з історіями успіхів спроможних громад. Докладніше у матеріалі Ірини Ярко «Моя громада – мій добробут».

Загалом, розпочинаючи реалізацію проекту ПУЛЬС, організатори запросили до участі бібліотеки і громадські організації з Одеської, Чернігівської, Житомирської, Полтавської, Київської, Запорізької, Луганської, Донецької, Вінницької, Сумської, Львівської, Черкаської, Хмельницької, Волинської, Рівненської, Закарпатської, Чернівецької областей, що входять до об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Як вважає Міністр культури Євген Нищук, саме «…компетентне управління культурними ресурсами та ефективне залучення людського потенціалу до процесів розбудови сталої громади може суттєво підвищити додану вартість території, стати основою ціннісного та економічного фундаменту розвитку». Саме тому бібліотеки вирішили не залишатись осторонь важливого процесу – інформування населення про переваги та перспективи реформ децентралізації в Україні. Маємо кілька прикладів організації інформаційної компанії. Так, 21 березня в Томашпільській центральній районній бібліотеці (Вінницька обл.) відбувся семінар бібліотечних працівників району на тему «Роль і місце бібліотек у формуванні обізнаних територіальних спільнот». З інформацією «Моя громада – мій добробут» виступила директор центральної районної бібліотеки В.Нагірняк. Досвідом роботи бібліотек в умовах ОТГ поділилися завідувачі бібліотеками сіл Нетребівка, Горишківка та смт. Вапнярка.

А от з метою ознайомлення жителів міста та району про діяльність об’єднаних територіальних громад у читальному залі Волочиської центральної районної бібліотеки (Хмельницька обл.) проведено інформаційно–просвітницьку акцію «Життя громад Волочиського району в умовах децентралізації».

Якщо ви маєте цікавий досвід з цих питань, напишіть нам, будь ласка, на електронну поштову скриньку!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)