Побудова діалогу заради спроможності громад

У третій декаді квітня в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся вебінар для бібліотечних працівників районних бібліотек та об’єднаних територіальних громад області.

Консультант з комунікацій офісу реформ Сумського регіонального відділення Асоціації міст України Карен Агаджанов-Гонсалес розповів про реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, формування спроможних територіальних громад в Сумській області. У своєму виступі він підкреслив, що до повноважень, які делеговані об’єднаним територіальним громадам, відноситься, зокрема, утримання та організація роботи будинків культури, клубів, бібліотек, стадіонів, спортивних майданчиків. Він додав, що однією із вимог визнання спроможності громади є рівень надання послуг, який має бути не нижчим ніж до об’єднання. Експерт переконаний, що при закритті бібліотеки важелі впливу на органи місцевого самоврядування полягають у тому, що Кабінет Міністрів України може прийняти рішення щодо позбавлення такої громади статусу спроможної. Проаналізувавши методичні рекомендації Міністерства культури України з організації мережі публічних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах, доповідач відповів на багато запитань на прикладі Сумської області.

Вивчаючи ситуацію із культурним ресурсом в об’єднаних громадах, фахівці обласної бібліотеки ознайомили учасників заходу із завданнями, які постають перед публічними бібліотеками в контексті адміністративно-територіальної реформи, процесом переведення бібліотек із спільної власності ЦБС і районів в ОТГ, надали ґрунтовний аналіз стану бібліотек, що функціонують в 14 об’єднаних громадах на Сумщині.

Про перші кроки та досвід роботи в умовах ОТГ розповіли директори бібліотек Глухівського району Т. М. Привалова та Охтирської районної ЦБС О. М. Андоленко, Березівської територіальної публічної бібліотеки Т. І. Орловська та Грунської публічної бібліотеки Т. В. Сокол.

За матеріалами стрічки блоґу «Сумська обласна універсальна наукова бібліотека»

Переглянувши вебінар, ви матимете змогу зануритись у атмосферу конструктивного діалогу, комплексного бачення фахівцями обласної книгозбірні, районних бібліотек та бібліотек об’єднаних територіальних громад  щодо визначення пріоритетів у досягненні спільної мети – забезпеченні доступу до якісних бібліотечних послуг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)